Apabila kita susah disebabkan jatuhnya Ringgit..

Salam sejahtera kepada para pembaca sekalian…geng berharap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera berbahgia disamping keluarga..

baru baru nie geng ternampak satu post dalam FB dan dishare oleh ramai rakan-2 FB tentang Inflasi…tulisan Azizi Ali…(siapa Azizi Ali nie?..hmm kena google yer)…ini salinan post beliau

14317475_10153868325993148_7846377524577599264_n

SELAMATKAN DIRI ANDA DARIPADA KEJATUHAN RINGGIT

Sepertimana yang boleh kita lihat dalam graph berikut, nilai ringgit telah jatuh dari paras sekitar $1 = RM3 lima tahun lepas ke paras sekitar $1 = RM4 sekarang. Kejatuhan 33% ini adalah satu prestasi yang buruk. Ini bermakna kuasa pembelian serta net worth kita telah jatuh 33%!

Worse, by the look of things, situasinya tidak akan menjadi lebih baik dalam masa2 terdekat. Malah ianya mungkin akan menjadi lebih buruk di masa depan.

Sebagai rakyat, kita tak dapat membuat apa2 untuk menahan kejatuhan tersebut. Masalah itu adalah luar di kawalan kita.

Bagaimanapun, kita boleh mengambil beberapa langkah untuk melindungi diri dan keluarga daripada kesan2 buruk ini. Salah satu langkah tersebut ialah dengan melabur dalam emas serta membuat pelaburan itu dengan secepat mungkin.

ok sehingga itu sahaja post beliau…dia kata masalah inflasi…apa itu inflasi..ok geng share video dibawah…para pembaca boleh tonton

 

ok senang cakap …inflasi nie bukan benda baik…dan kejatuhan nilai ringgit pun bukan pekara yang boleh diambil ringgan….

seperti dia kata ianya diluar kemampuan kita…ianya kerja kerajaan…kita orang biasa akan hadap benda nie…nak marah pada kerajaan?…silakan….nak tukar kerajaan?… silakan…tapi soalan kena Tanya adakah dengan marah dan tukar kerajaan akan boleh selesai masalah?…adakah dengan sekelip mata selepas diumumkan keputusan pilihan raya kerajaan tukar…terus ekonomi di MALAYSIA akan ok?…belum tentu lagi bro…jadi bagaimana?..inilah geng nak ajak berfikir sejenak…buat apa kita perabih air liur sembang dikedai kopi bab politik maki sana sini kerana kenaikkan harga brang dll…baik kita take action…tapi actionnya kena betul la….

disini geng nak kongsi serba sedikit ilmu yang geng kutip bila geng hadiri seminar-2 tertentu…ok..

1.jika kita berasa pendapatan kita tak cukup untuk menampung perbelanjaan harian….apa nak buat…jawapannya mudah….tambah income la…tapi sebelum itu…kena bedah siasat income kita bulanan..kena check tulis secara jujur apa yang kita buat dengan duit kita apabila dapat gaji…..contoh seperti dalam video dibawah

kenapa geng ambil video nie..sebab geng dah pernah pergi bengkel beliau anjuran MARA…jadi geng ada ilmu BMW dari beliau…hehehehe…x faham kena TT dengan geng ler jawabnya..hehehe benda simple sahaja…anda juga boleh google ada biasanya hamba-hamba Allah yang share….

apabila dah buat…simplifykan kewangan kita….tanamkan azam untuk keluar dari HUTANG…bila dah keluar..dah jangan nak berhutang…dan cuba jadi orang berdikari…jauhi sifat suka berbelanja untuk dapatkan perkhidmatan…macam repair paip bocor…tukar minyak kereta dll…cuba belajar..kena berani..kalau x susah nanti..jangan suka amalkan budaya tinggal kereta untuk service…cuba tunggu dan tengok dan kalau boleh minta makanik tunjuk…

2.Jaga kesihatan….tak payah geng sembang panjang bab nie…jangan isap rokok la bro..isap vape..semua tue bakar duit…kenapa kesihatan..sebab kos untuk kesihatan semakin naik…tak apa ada Hospital Gomen…cakap pandai…bila pie tunggu lama bising pulak…jadi kesihatan penting…ada insuran apa susah?..terpulang…

3.Perbagaikan Income…pendapatan……kebanyakkan orang kalau makan gaji..pendapatannya adalah bulanan…bagi yg ambil upah dan berniaga adalah harian…bagi yang melabur incomenya adalah tahunan atau setengah tahun dan ada yang bulanan…jadi bagaimana nak tambah income?gangan hanya harap pada yang satu….banyakkan income…

4.BANK MAKANAN…..mulakan dengan bercucuk tanam sayuran sendiri…atau ternakan sendiri…hydroponic ka…apa sajalah janji kita nak ada..walaupun x semua janji ada..dah jimat

5.sentiasa bangunkan diri dengan kemahiran seperti iktiar hidup…mana nak cari?dalam youtube banyak…baca buku atau mudah tengok dalam astro chanel learning…discovery dll…jangan hanya tengok akedemi fantasia sahaja…drama sahaja…otak tak berkembang…sel-sel semua putus…ok

6.bersosial….kita nie kan¬†manusia…kedunia la sikit dengan orang cari kenalan bina network baik dalam group FB ataupun group kereta moto..dll

7.yang paling penting dalam menjana income…tadi diatas cara x mau habis income dengan kurangkan berbelanja….jadi yang last inilah…kalau nak income lebih…berniagalah….x kiralah nak berniaga apa pun…jual ais krim Malaysia pun boleh….aik boleh ker?…boleh cuba la try dulu…..ok try jual la aiskrim…

mula-2 rancang nak niaga perisa apa?ok..paling senang milo dan oren..kemudian senaraikan barangan untuk niaga jadi kena sediakan modal…x banyak Rm100 dulu…jadi dengan itu buat 30batang ais krim..target habiskan dalam 2minggu…jual RM0.30 sahaja….kalau dah habis awal..buat lagi…target sebulan atau habis semua stok atau plastic bungkus…biasanya 100pcs…kemudian kira..berapa…kalau kita conggak…100pcs aiskrim dijual dengan harga RM0.30…kita akan dapat RM300 dan tolak modal RM100 maka kita dah untung RM200…itu baru untuk 100batang….alllhhhh Rm200 sikit sahaja…..HOIIII!!!!!!..jangan la tamak macam tue…modal kecik untung kecik la..nak untung besar…modal besar la…upgrade la aiskrim tue…letak choki-choki ker…jelly ke…apa-apa ler..baru boleh up harga aiskrim tadi…tapi kena ingat kena ada kira-2…dalam bisness..mesti ada untuk atau balik modal…rugi x boleh diterima….

ini baru aiskrim..lain-2 biz…jahit baju..tudung langsir dll…semua itu boleh jana income…tak tahu kena la belajar…menjahit_baju_kurung_raya_by_ambientdream-d57snfl

orang dulu-dulu jahit baju sendiri…jimat…sekarang pergggg….kalau nak beli yg elok..mahal beb…jadi belajar-2 la menjahit..tak payah beli baju raya…jangan la jahit last minit…jahit la awal sebelum puasa…baru x penat…

ok bila dah ada income lebih biasanya akan lebih…geng sentiasa syorkan bagi ushawan atau peniaga jika dapat untung dalam biz tukarkan kepada emas….sebab emas nie amat berguna jika kita dalam terdesak…kenapa emas dan bukan perak…sebab sekarang nie hanya emas sahaja yang boleh digadaikan…perak belum…di arrahnu la…jadi cuba tukar kepada emas…x perlu banyak sekurang-2nya 1gram pun dah cukup…geng setiap bulan beli 1 gram…untuk anak geng…dengan harapan semasa dia umur 20tahun geng target ada 250gram…senang….manalah tahu kedepan nie …kita tak tahu…dan melalui pembacaan geng…kalau jadi apa-2 emas sahaja yang akan bernilai..kalau ekonomi Malaysia DOWN…..ringgit bye-bye…hanya asset sahaja yang laku…tapi sebagai matawang orang tak jual Tanah untuk dapatkan roti..pasti orang guna emas atau perak…atau system barter….bayangkan pada masa ringgit tak laku….yang ada emas perak ok…yang x ada emas perak tapi ada Tanah..kebun sayur buah buahan…ternakan boleh ditukar untuk dapatkan emas…tapi bagaimana yang x ada apa langsung?…..tapi kenapa geng kata emas perak jadi matawang?…sebab emas dan perak adalah logam yang bernilai…x percaya…cuba pembaca beli cincin emas…pastu pergi ke depan sogo…kemudian cakap…”SIAPA NAK CINCIN EMAS NIE, SAYA NAK BAGI FREE”…….gerenti orang serbu…kalau x ada..hubungi geng..sebab geng nak….mana ada orang x mau emas…emas celup yg jual kat kaki lima dan pasar malam pun orang beli…

jadi beli la emas….boleh klik pada gambar untuk tengok emas dan perak yang lain

10620304_920435714635023_8674873618403868332_o

jadi para pembaca sekalian…tak perlulah kita ikutkan perasaan mengikut orang -2 politik…baik kita sediakan diri kita untuk sebarang kemungkinan…mulakan dari sekarang…tanamkan azam..ingatlah semuanya atas kita…kalau kita nak berubah…insyaallah Allah akan ubah..kerana semua dibawah kuasa Allah…jangan kita duduk sahaja kerana rezeki tidak diberi tanpa usaha…nak bernafas pun kita berusaha sedut udara…

ok jika anda nak simpan emas boleh hubungi geng..atau untuk sembang-2 Tanya pandangan dll boleh aja…insyaallah…ok hubungi geng di 013-435.33.17…anda adalah rakan saya…saudara saya…jadi harus saya tolong anda…kongsi kepada anda…rezeki dari Allah…usaha kena ada …dan usaha kena betul dan dalam perancangan….insyaallah..sekian

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player