Hendak seribu daya, tak hendak seribu daleh

assalammualaikum kepada para pembaca sekalian….geng berharap para pembaca berada sihat sejah tera…selamat menyambut kemerdekaan dan selamat hari Malaysia geng ucapkan kepada anda semua, dalam mengejar masa, mencari rezeki..kadang kala kita lupa..apa tujuan sebenarnya kita kumpul harta…pernah kah anda fikir…kenapa anda kerja?kenapa anda mesti kerja?maybe ada anda akan jawab nak punyai wang…ada yang akan kata nak sara keluarga dan macam-2 alasan lagi…dalam semua alasan itu…ada satu 1 benda yang sama…iaitu kita ada tujuan…jadi disebabkan tujuan itulah kita berusaha bersunguh-2 dan berusaha keras untuk capai tujuan itu…disni geng nak kongsi satu kisah teladan yang geng ambil dalam akhbar berita harian…dijemput baca

Simpan 30 sen sebulan tunai haji
2011/09/19

Sumber:-http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Simpan30sensebulantunaihaji/Article

pix_gal0

 Warga emas mula menabung hasil pendapatan sebagai kelasi sejak 1950

KUCHING: Dengan berpegang kepada pepatah Melayu ‘sedikit sedikit, lama-lama jadi bukit’, seorang warga emas, Mail Brahim, 77, yang menyimpan 30 sen sebulan bermula 1950, akhirnya mempunyai simpanan mencukupi untuk menunaikan fardu haji, tahun ini.

Ketika memulakan tabungan untuk menunaikan rukun Islam kelima itu pada awal 1950-an, Mail, yang ketika itu bekerja sebagai kelasi kapal dengan gaji kurang RM40 sebulan, memasukkan 30 sen ke dalam tabung botolnya.

Kesempitan hidup menyebabkan beliau yang perlu membantu keluarga, cuma dapat menabung 30 sen sebulan dengan keazaman suatu hari nanti wang itu dapat digunakan untuk menunaikan fardu haji.

“Alhamdulillah berkat niat baik, sedikit demi sedikit, lama-lama jadi bukit. Apabila gaji bertambah, jumlah wang yang saya simpan juga saya tambah.

“Akhirnya saya dapat menggunakan wang itu untuk ke Tanah Suci tahun ini,” katanya ketika ditemui Berita Harian sewaktu menghadiri Kursus Perdana Haji 1432H di Pusat Penerangan Islam (IIC) di sini, semalam.

Mail adalah antara 421 bakal jemaah haji dari Bahagian Kuching dan Samarahan yang menghadiri kursus dua hari itu, yang berakhir semalam.
Bapa kepada empat anak itu berkata, beliau mendaftar untuk menunaikan fardu haji pada 2005 selepas jumlah dikumpul mencukupi dan bersyukur kerana disenaraikan ke Tanah Suci pada tahun ini.

Sementara itu, seorang tukang perahu, pembuat batu nisan dan napur, Zulkipli Madon, 64, dari Kampung Tanjung Bundong, Samarahan, berkata beliau mula menyimpan dengan Tabung Haji pada 2004 selepas mendapat hidayah untuk menunaikan fardu haji.

Setiap bulan beliau menyimpan antara RM400 hingga RM500 hasil daripada kerja membuat perahu, batu nisan dan napur penduduk kampung.

“Pada 2005 saya mendaftar untuk menunaikan haji bersama isteri, Rosiah Bujang, 57. Namun isteri saya yang turut menjual sayur dan telur masin di kampung, bertekad untuk mengumpul wang sendiri,” katanya.

Rosiah yang turut menyimpan RM400 hingga RM500 sebulan akhirnya berjaya mencukupkan wang haji, dengan pasangan suami isteri itu akan ke Makkah, dengan hasil pendapatan masing-masing.

Pasangan yang mempunyai 12 anak itu bersyukur kerana walaupun mereka hanya bekerja sendiri di kampung, namun hasilnya berkat dan boleh digunakan untuk menunaikan ibadah haji

 

 komen geng916:- amacam para pembaca sekalian…lihatlah..ini adalah contoh dimana kalau bersungguh akan capai hasilnya…seperti juga emas..jika pembaca yg selama ini mengadu nak beli emas..tapi emas mahal..kenapa tak usaha untuk simpan duit…kumpul duit untuk beli emas..HENDAK SERIBU DAYA, TAK HENDAK SERIBU DALEH jika duit tak cukup..usahakan sampai cukup…ada banyak cara…semua terpulang kepada para pembaca…insyaallah artikal selepas ini..geng akan dedahkan kepada para pembaca cara nak buat biz..walaupun ia mungkin tak sehebat kaedah pembelajaran di University ilmu yg geng akan berikan…tapi geng rasa ianya sesuai untuk orang-2 yg nak tambah income kecil-2 lan…insyaallah..

kepada anda yang nak beli emas…untuk pengetahuan…sekarang adalah masa terbaik…cuba lihat dibawah

 

Sumber :- http://www.goldprice.org/spot-gold.html 

kalau kita lihat graft emas diatas..kita dapat lihat harga sekarang adalah rendah…jadi ini peluang baik…kita jangan lupa yang emas pernah mencecah USD1900/oz dan paling rendah adalah USD1755/oz jadi pada pandangan geng pada sekarang ini dimana harga emas ashik berlegar antara USD1820/oz  dan USD 1780/oz jadi tak kiralah…berapa pun..asalkan ianya rendah dari USD1820/oz adalah peluang yang baik…itupun jika duit cukup…jangan lepaskan peluang ini..bak kata orang Fast Action Fast Result… jangan lupa…harga emas diunjur mencecah USD2000/oz ini diwar-warkan oleh pelabur-2 jangan lupa ini…jika emas boleh cecah usd1900/oz tak mustahil boleh sampai usd2000/oz

dan banyangkan anda menukarkan wang ditabung haji anda kepada emas….hmmmm boleh untung tue….tapi silalah buat kira-2 dulu seperti yang geng kata..jangan terima bulat-2…study…bila anda selesai buat kira-2 anda akan dapati satu yg luar biasa..anda pasti takkan percaya…silap-2 anda boleh menunaikan haji bukan melalui muhasasah..tetapi…pakej…ingat…purata kenaikkan emas adalah melebihi 40% dalam masa 5 tahun…jadi buatlah pekiraan …gunakan link diatas untuk anda jadikan panduan kira-2….

bila dah buat keputusan nak invest dalam emas…hanya perlu hubungi geng di nombor ini 0134353317 insyaallah geng sedia membantu anda…

sekian…wasalam

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player