EMAS mendahului pelaburan yang lain….

assalammualaikum kepada para pembaca, dan pengikut blog geng916….semoga berada dalam kesihatan yg baik disamping menjalani ibadah puasa….

berita gempar…pasaran saham dunia jatuh meredum…tahap tergolek…tak tahulah nak bangkit macam mana…

kenapa boleh jatuh…mari kita baca…

sumber:-http://finance.yahoo.com/marketupdate/overview?u

5:00 pm: Stocks were slammed today with their worst single-session percentate loss since December, 2008. On the surface, the rout came in response to news that analysts at Standard & Poor’s cut the US debt rating, but selling was really due mostly to what the downgrade suggested about macro conditions.

In an unprecedented move, analysts at S&P lowered their rating on US debt during the weekend. In turn, US debt is now rated AA+, down from the top-notch rank of AAA. Given that S&P is widely regarded as the most influential rating agency, it mattered little to market participants that Moody’s affirmed their AAA rating on the US.

Although many reports may blame this session’s precipitous drop on the S&P downgrade, the sell-off really came in response to what the downgrade signified, which is that the US economic outlook isn’t as strong as what many had thought. Moreover, any setback in economic activity could further strain US fiscal conditions, which were only recently addressed after weeks of wrangling among legislative leaders. Of course, the threat that the tenuous fiscal and financial conditions of Europe could deteriorate and create contagion have added to concern.

Amid heightened concerns about the macro environment, many traders are dumping stocks in the interest of building liquidity. Of course, their aggressive selling has only begotten additional selling among stocks

apabila us mengumumkan hutang negaranya dan baru-2 kadar faedahnya….pasaran saham dunia terus jatuh..disebabkan ini para pelabur melarikan diri dengan membeli asset sebagai pelindung kepada kekayaan mereka…kepada anda yg dah lama baca blog geng..tentu dah tahu apa yg geng maksudkan ….jadi…asset mudah adalah emas…dan perak…

tuan-tuan dan puan-puan sekalian…semua ini adalah berpunca dari sistem perbankan yng berasaskan riba…..dalam agama islam…RIBA adalah haram sama sekali…Allah telah memberi amaran kepada kita pasal riba…mari kita lihat beberapa potong ayat dari surah Al-Baqarah

dalam ayat nie Allah melarang kita umat islam dari mengamalkan riba dalam urusniaga…

Didalam kedua-2 ayat ini…Allah sekali lagi memberi amaran keras kepada pengamal-2 riba…sebab apa Allah sangat-2 tegas pada riba….kerana akibatnya…lihatlah apa dah jadi pada ekonomi dunia…seluruh dunia menerima akibatnya….

anda jangan kata saya mempergunakan Ayat Alquran untuk melariskan jualan saya…geng merujuk Alquran…kerana Alquran adalah mesin masa…kalau tak rujuk Quran dan hadis…geng nak rujuk siapa.?

kebetulan sebut pasal hadis…geng nak kongsi hadis nie

 Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda “Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar (emas) dan dirham (perak) (untuk digunakan).
Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal

 nampaknya semuanya dah mula sekarang harga emas mengila naik…dan pasaran saham jatuh..lihat gambar dibawah

 

nampak tak?.dan para pembaca perasan tak…harga dikedai emas pun dah berubah….sebelum nie berapa?hehehe

cuba lihat pada harga emas 916…..pada 29 Jul 2010…harganya RM137/gram……pada 15 Jul 2011 harganya RM173/gram….kemudian pada 4 ogos 2011 harganya mencecah RM180/gram…dan sekarang..lihat gambar bawah

emas 916 berharga RM190/gram

kenapa geng ambil contoh emas 916….sebabnya emas 916 banyak digunakan untuk barang kemas..jadi kepada bakal pengantin…fikir-fikirlah….baik beli sekarang…takut-2 harga naik sampai RM200/gram

jadi para pembaca..anda boleh lihat bagaimana emas menjamin kekayaan kita tak hilang dan merupakan pelaburan yg bagi geng sekarang nie tahap terulung

jadi jika berminat…hubngi geng..0134353317

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 update:- 9/8/2011 3:16pm waktu malaysia

Pasaran Asia merudum susulan hutang AS

2011/08/09

SYDNEY: Pasaran ekuiti Asia turun mendadak awal hari ini menyebabkan pelabur bimbang kelembapan ekonomi global terus mempengaruhi pasaran.

Indeks Nikkei 225 Jepun jatuh 4.8 peratus kepada 8,662.30 mata pada sesi pagi, manakala indeks Hang Seng Hong Kong menjunam kepada 18,981.55 mata.

 Sementara itu, penanda aras indeks S&P/ASX-200 Australia jatuh 4.9 peratus kepada 3,790.50 mata

Di Taiwan, TAIEX susut 4.9 peratus manakala indeks NZX 50 New Zealand menyusut 3.7 peratus.

Kejatuhan yang dicatatkan di papan utama Wall Street semalam mempengaruhi dagangan hari pertama agensi Standard & Poor untuk mengurangkan hutang Amerika Syarikat (AS). – AP

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

You may also like...

4 Responses

  1. ibrahim says:

    satu jer kerisauan emas ni,takut sejarah awal tahun 80an berulang masa tu emas buat terjunan bebas tinggal 1/3 dari nilai asal..
    lagi satu lebih 50% emas dunia kini di tangan jutawan yahudi,ini tidak termasuk dalam simpanan negara amerika dan barat,sebab ada cerita mereka akan up kan emas setinggi mungkin sebelum jual sikit2 sampai target…seterusnya harga akan terus menurun..bila target terendah dah capai mereka start collect balik..begitulah seterusnya sebelum mengulanginya kembali..jadi kita tak tahu bila perkara ini mereka akan buat.
    amerika kan cetak duit bertrilion2 nak nilaikan wang tu yg mereka collect emas banyak2 supaya suatu hari duit2 tu bernilai kembali dgn jual emas yg telah berganda2 kalau mereka start collect sejak 10tahun lepas…
    sekadar teori saudara mungkin lebih arif.

  2. Admin says:

    betul…kalau kita lihat ekonomi memang betul tapi itu pada tahun 80an dimana emas tidak digunakan sepenuhnya..hanya sebagai barang perhiasan…tetapi kini emas dah banyak peranannya…permintaan terhadap emas sanggat tinggi…
    dan dalam ekonomi sekarang ini emas tidak akan kembali seperti tahun 80an…yang akan berlaku…emas akan jadi neutral…apabila nlai dollar menjadi 0 walaupun banyak pihak menyangkal akan hal ini terutama peminat-2 kapitalis…tapi ianya akan terjadi…dijangkakan tahun depan yuan akan menganti dollar sebagai peranan matawang antara bangsa…dan adakah amerika dan yahudi akan biar…mereka pasti akan buat sesuatu untuk kembalikan pengaruh mereka mengusai ekonomi dunia…maka pengunaan matawang emas akan dilakukan…jadi siapa yg banyak emas negara itulah yg untung…jika pekara itu berlaku..seperti hadis nabi, dimana rasulullah berkata akan datang satu masa dimana tiada apa yg bernilai simpanlah dinar dan dirham dan janji ALlah dalam surah Albaqarah….Allah berjanji akan yang Alla dan rasulnya akan perangi riba dan pengamalnya..jadi pegang 2 dalil ini..maka takkan selamat ekonomi kapitalis…jadi dalam menuju dan menunggu peristiwa itu….peranan kita ..simpan emas….jika tidak..tak guna ada duit berjuta-2…kerana ianya akan hanya jadi kertas tisu sahaja…seperti duit pisang peninggalan jepun….seperti kata tun mahathir…wang kertas adalah umpama tisu tandas…ianya bernilai bila kerajaan kata ianya bernilai..

  3. ibrahim says:

    macam mana ekonomi kapatalis tak selamat sedangkan yg dok pegang besar2an logam emas adalah barat dan kuncu2nya…termasuk yg dok manipulasipun dari mereka gak..
    kita cuma akan dapat kembali melihat barat menguasai dunia itu memang pasti.
    lihatlah segala kemajuan bumi dan langit masih di tangan mereka…jika emas bumi habis mereka ada kemampuan untuk cari di kutub selatan atau utara,mahupun di dalam lautan atau di angkasa
    lepas,planet marikh yg berjuta batu tu pun mereka dah mampu hantar robot…
    cina dok naik kerana mampu jual brg yg murah selepas copy ciptaan barat,mereka copy tapi merendahkan kualiti brg supaya murah berbanding barat rekaan dan barangan mereka amat berkualiti tapi tak boleh jual sebab mahal dan duit mereka tinggi…suatu masa di takdirkan duit barat jatuh menjunam,itu adalah petanda rezeki bagi mereka kerana barangan rekaan mereka akan menjadi rebutan kembali kerana berkualiti…mereka bangsa pencipta dan pemilik teknologi dunia sejak beratus tahun apa nak risau…
    tapi walau apapun saya yakin emas akan melalui zaman penurunannya..cuma adakah akan mengulangi sejarah lamanya atau tidak sahaja.
    mana mungkin naik tak turun2…bilakah pusingan itu akan berlaku?….
    ada ramalan hujung tahun ni emas akan susut beberapa peratus…Gold May Fall to $1,442 by Year End http://www.bloomberg.com/video/72838186/
    Tetapi untuk terjun bebas mungkin memakan masa beberapa tahun lagi.

  4. Admin says:

    saya tak kata emas akan turun..saya kata emas akan jadi neutral……kerana ianya emas..nilainya tak pernah turun…
    dalam ekonomi..emas dijadikan alat pengukur kepada ekonomi terutama usd…sebab tue naik turunya harga emas bergantung kepada usd dll faktor…
    hanya yg faham akan emas akan yakin pada kenaikkan nya…ada juga pihak mengatakan harga emas akan jatuh lagi 10tahun…ini mengikut cycle ekonomi 20tahun….dan ianya dibuat berdasarkan pengamatan dari tahun-2 lepas…
    tapi adakah permintaan emas pada era 80an sama macam era sekarang?emas berada dimana-2 sahaja…nak hurai sini panjang…saya ada ceritakan dalam blog saya..ada 7 aplikasi emas yg telah digunakan sekarang..dan akan guna lagi..benda yg sikit…bila banyak permintaanya..harga pasti naik..

Leave a Reply

Get Adobe Flash player