Pelaburan Emas – Ulangkaji

Assalammuallaikum kepada pembaca semua…ahhhh sedap rasanya suasana sekarang..harga emas masih lagi maintain ..boleh beli…tak mahal sangat tak murah sangat untuk tahun nie…yelah berbanding dgn tahun lepas..harga sekarang masih tinggi…banyak ramalan-ramalan pelabur-2 emas yang mengatakan harga emas akan naik gila pada tahun ini..hmm yer ke?tahu mana?betul ke?apa tanda-2nya….hehehe..macam nujum pak belalang sahaja…hehehe…ini lah yang dikatakan ramalan….sebenarnya tiada siapa akan tahu apa akan berlaku pada masa hadapan…sekadar boleh ramal….ataupun provokasi dari pelabur-2 spekulator…mereka-2 ini yg biasanya create situasi emas naik turun..hehehe..kerja depa…biasalah…

dalam 2 tahun nie geng melihat ramai orang dah mula sedar akan peranan emas sebagai penyimpan kekayaan…ramai orang berminat menjadikan emas sebagai pelaburan…ada yg sanggup jual tanah semata-2 nak beli emas…ada sanggup guna duit ptptn nak beli emas..dll…jadi macam-2 kaedah yg digunakan untuk beli emas…almaklum la emas semakin naik…naiknya tinggi..turunnya rendah…akan tetapi banyak jugak orang melabur emas secara membabi buta…ikut orang…tak mahu luangkan masa untuk study pasal pelaburan emas ini…confident sangat dengan khabar-2 gembira penjual-2 emas macam geng…hehehe ….betul…memang betul emas memberikan pulangan yang lumayan…puratan dalam 5 tahun adalah lebih 35% setiap tahun….lihat gambar bawah..

 

ini graf harga emas yg terkini semasa geng tulis artikal nie…biasanya pelabur-2 akan mengunakan graft harga emas yg lepas-2 untuk dijadikan rujukan dimasa hadapan…ok

kita lihat dari tahun 2005 sehingga sekarang ini….jumlah kenaikan harga emas adalah 220.43%….ini merujuk dalam ringgit malaysia/gram bukan usd/oz

jadi kalau kita buat kiraan matematik dengan betul…kita boleh katakan dalam masa 5 tahun..purata kenaikkan emas setiap tahun adalah

44%

 ok mari kita lihat draf yang geng buat pada graft ini

para pembaca boleh lihat sendiri….hmmmm best kan…cuba cerita kat geng …pelaburan apa yg boleh bagi macam nie?hehehe..ok mari kita lihat graft setahun dan 2 tahun…

ok..ini graft harga emas dalam setahun….17 jun 2010 hingga 17 jun 2011….14.80%….15% tue kenaikkan

yang nie pulak…2 tahun punya cerapan…41.86%…purata setahun adalah…20.93% hampir-2 21%….gila kentang….!!!!

ok..ok..ok  anda dah tahu pasal ini…tapi bagaimana nak buat pilihan yg tepat…jenis emas mana yg nak digunakan untuk pelaburan…haaa…inilah tujuan geng tulis artikal pada kali ini…sebab ada ramai orang call geng..dan banyak pulak yg tanya benda yg pelik-2…tersasar dll….jadi mari kita ulang kaji sedikit…

ok…langkah pertama..kena tahu jenis-2 pelaburan yg ada dimasa kini…

1) tahu jenis-2 pelaburan emas….. semua ada 3 jenis…. a) jenis fizikal…..b) kertas (akaun emas)….c)maya (online trading)

2)kena faham hukum jual beli emas…ingat beli emas mesti dapat emas…bukan janji, bukan kertas…atau petunjuk pada screen komputer…jadi dalam ketiga-3 jenis pelaburan…hanya emas fizikal sahaja mematuhi  hukum jadi tak perlulah geng ulas yg lain…sebab buat apa nak ulas..benda dah sahih HARAM di sisi agama,…baik jauhkan…

3)kena faham apa yang membuatkan harga emas naik turun…senang cakap pekara-2 yang membuatkan harga emas bergerak… sebenarnya ada bebarapa faktor-2 yang menyebabkan harga emas naik…

a) harga barang naik..Inflasi

b)susutnya nilai dollar….oleh kerana dollar adalah matawang antarabangsa jadi kesusutan nilai dollar akan menjejas harga emas…harga emas akan naik bila dollar jatuh

c)supply anda demand …permintaan dari pasaran terutama industri dan pembuatan barang kemas…dan penawaran yang mampu menampung pemintaan..jika tak mampu..harga emas akan naik

d)harga minyak….mestilah…mesin yg nak korek lombong kan pakai minyak…bukannya pakai air…dAAA

e)keadaan ekonomi dunia…

f)dunia tak selamat….

ok ini adalah beberapa contoh pekara-2 yang boleh mempengaruhi naik turun harga minyak…, jadi anda jangan ingat harga emas akan naikkkkkkk selalu…hehehe ada jugak dia turun…

ok sekarang kita berlaih kepada jenis-2 emas pelaburan….emas fizikal

emas fizikal terbahagi kepada beberapa bahagian atau peranan

1) emas untuk pelaburan wafer dan coin

2) emas untuk simpanan hobi biasanya dalam bentuk coin

3)emas perhiasan ..barang kemas

4) emas untuk muamalah….dinar dan dinarius

ok kita pergi satu persatu

1) emas pelaburan….biasanya emas jenis pelaburan ini adalah dalam bentuk wafer bersegi empat…geng tak pernah jumpa dalam bentuk segitiga …kalau ada geng nak satu….hehehe….ok selain segi empat…dalm bentuk coin pun ada…. banyak syarikat-2, pihak bank, kedai-2 emas dan orang perseorangan yg buat benda nie…dulu kalau nak beli jenis-2 nie kena ke kedai-2 emas dan bank macam maybank..sekarang nie..macam mudah sahaja..mampu beli acuan dan emas mentah…gerenti boleh buat..hehehe…nak letak muka sendiri pun boleh….dan macam-2 lah kaedah yg dilakukan  oleh pengeluar-2 emas wafer dan coin ini untuk  meyakinkan pembeli…salah satunya setiap emas pelaburan wafer disertakan dengan assayer yg mengesahkan ketulinan…coin orang tak buat..tapi dah mula syarikat tempatan yg keluarkan sijil assayer bagi coin…maklum la..bila benda ini mudah nak dibuat..jadi kena create satu budaya…iaitu mesti ada sijil untuk memastikan ketulinan….dan yg terbaru pulak diletakkan cop LBMA….dari landon….pembaca boleh cari dalam internate apa ini LBMA….mereka kata bila ada cop ini emas itu diterima oleh masyarakat dunia…ini adalah satu pahaman yg salah…..senang cakap..BODOH….ini cuma propaganda nak melariskan jualan emas mereka…..hehehe eh!!! jangan marah kat geng pulak…betul apa….cuba nada fikir….kita lihat barang kemas…semasa anda beli barang kemas…ada anda fikir nak pastikan ketulinan barang kemas itu?pernah ke habib jewell sertakan sijil ketulinan setiap kali kita beli barang kemas untuk orang tersayang?hehehe dan adakah emas jika dibeli di Malaysia hanya disahkan tulin diMalaysia?hallooooooooo…..cuba fikir…bahan mentah yg diperoleh untuk buat emas pelaburan dan barang kemas datang dari mana?ada cop ketulinan ke?hehehe ini yg dikatakan oleh Tun Mahathir…orang melayu mudah lupa…suka dengar cakap orang tanpa usul periksa…hehehe…sebab tue kita kena ada ilmu dan faham akan pekara ini….

2)emas untuk simpanan…buat koleksi…hobi….biasanya emas jenis ini limited…dan kita akan bayar lebih sebab ianya limited…

3)emas perhiasan….barang kemas….dijual oleh kedai-2 emas…biasanya harga lebih tinggi sebab mereka nak cover kos operasi syarikat…jadi jangan marah bila kedai emas jual barang kemas mahal…dan ada kos upah…sebab nak bayar gaji dll…macam orang yg jual emas guna sistem francais…mereka kena bayar kepada pemilik francais…jadi untuk cover kos ini…harga barang kemas dinaikkan …

4)emas untuk muamalah…..buat masa nie…yg disahkan untuk muamalah di Malaysia dinar yg dikeluarkan oleh pihak kerajaan kelantan…yg lain-2 adalah dinar tak rasmi…tapi ada yg terima jugak untuk muamalah…

ok sekarang nada dah faham sikit-2….baik sekarang kita akan lihat bulak apakah kritaria-2 yg kita kena tengok bila nak beli sesuatu emas pelaburan….jadi keputusan adalah ditangan anda….ok

1) harga terbaik…lebih rendah lagi bagus..hehehe

2) mudah diperolehi…tak perlu pergi jauh-2…senang nak beli…

3) boleh beli bila-bila masa…ada sistem yg membolehkan kita beli atau tempah bila-2 masa sahaja…sebab harga emas antarabangsa  masih berjalan walaupun di malaysia opis dah tutup…jadi kena ada sistem tempahan online 24jam

4)spead yang rendah….spread ini adalah beza antara masa beli dan masa jual…senang cakap susut harga bila kita nak jual semula…lagi kecil lagi bagus..sebab kita akan untung lebih..ramai orang tidak pikir pekara ini…tetapi bila masa nak jual baru rasa rugi…jadi jangan abaikan benda-2 ini…

5)jaminan beli balik…ini adalah penting…ye la..bila kita beli emas…yg ada ditangan adalah emas…harga naik..jadi nak rasa keuntungan kenalah jual semula emas tue…..jaminan beli balik tak kira dalam keadaan macam mana sekalipun..patah ke…bengkok ke…calar ke..dll…

ok ini adalah yg dapat geng huraikan…

kepada pembaca semua…untuk melabur emas…kena faham fungsi emas itu…emas adalah penyimpan kekayaan ..kerana kalis inflasi…kita tak sesuai mengunakan wang kertas sebagai penyimpan kekayaan kerana nilainya sentiasa susut dimamah inflasi…jadi nak selmatkan kekayaan kita…kena ubahnya keada asset…seperti emas..ok

baik setakat ini dahulu…jika ada sebarang pertanyaan boleh call atau sms geng…email pun boleh…tanya dalam fb pun boleh…boleh saja…janji pembaca sekalian kena berjanji dengan geng…..sebelum setai mana-2 pelaburan atau nak buat pelaburan…kenalah study dulu…

ok…..sekian wasalam

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player