Emas “penyelamat” didunia dan akhirat

Assalammualaikum kepada para pembaca blog geng916. geng berharap para pembaca sihat sejahtera..terlebih dahulu geng nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA kepada semua kaum muslimin dan musliman terutama pembaca blog geng yang sedang menunaikan fardu haji¬† dan akan melakukan ibadah korban nanti…alhamdulillah setahun hampir berlalu geng916 tetap menjadi blog yang para pembaca layari. terima kasih diatas sokongan para pembaca.

Hampir setahun jugaklah para pembaca mengenal emas sebagai penyimpan, pelabur dan tokey emas. diharap segala ilmu yang ada didalam blog geng ini dapat membantu para pembaca seba sedikit pasal emas…baiklah geng kali nie nat tulis sedikit ulasan mengenai satu artikal dalam dada akhbar utusan malaysia bertarikh hari ini 16 November 2010…yang bertajuk Emas Penyelamat Di Dunia Dan Akhirat….jadi sebelum gang ulang apa-2 baik geng repost artikal artikal itu dalam blog geng…sila baca dibawah

(sumber:-http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1116&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_03.htm)

Emas ‘penyelamat’ di dunia dan akhirat

DALAM Islam, antara dua ibadat yang sangat dititikberatkan iaitu; solat dan zakat. Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 43 yang bermaksud: Dan dirikanlah kamu akan solat dan keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk. Solat ialah berhubungkait soal peribadi individu itu dengan Allah (hablun minallah) manakala zakat ialah hubungan dengan sesama manusia (hablun minannas).

Topik kewajipan mengeluarkan zakat bukanlah asing bagi setiap daripada kita. Ini diukur menerusi jumlah kutipan zakat setiap tahun yang meningkat dari semasa ke semasa, sekali gus membuktikan kesedaran telah mula ada dalam setiap individu Islam dan syarikat korporat. Apatah lagi kewajipan ini telah ditegaskan dalam surah at-Taubah ayat 103.

Kalau sedekad yang lalu, orang kurang mengetahui tentang kewajipan mengeluarkan zakat daripada pendapatan atau gaji yang diperoleh setiap bulan, tetapi kini dengan promosi agresif agensi-agensi berautoriti berkaitan zakat serta penyediaan pelbagai kaedah pembayaran, telah membolehkan mereka yang layak hanya melaksanakannya di waktu dan tempat tanpa perlu lagi pergi ke kaunter-kaunter pungutan zakat.

Selaras dengan perkembangan ekonomi dan peningkatan jumlah usahawan wanita yang berpotensi menjadi pembayar zakat, Pusat Pengutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) mengadakan Bengkel Korporat Muslimah 2010 awal November lalu.

Bengkel setengah hari itu, menyentuh topik ‘Perspektif Zakat Niaga & Emas’ dengan tema Kilauan Firdausi telah membawa tiga pembentang iaitu; Pengurus Kanan Operasi Runcit Habib Jewels, Mohd. Zaruddin Mahmud yang mengupas tajuk ‘Pengenalan Emas dan Perkembangannya di Malaysia’.

Panel kedua ialah Pengasas & Pengarah Urusan D’Navechee Beauty (M) Sdn. Bhd., Datuk Azlina Che Abdullah, yang membicarakan tajuk, ‘Usahawan dan Perniagaan: Zakat Dilaksanakan’ serta pembentang yang tidak perlu diperkenalkan, penceramah bebas dan perunding motivasi, Datuk Siti Nor Bahyah Mahamood dengan tajuk, ‘Zakat dan Perhiasan’.

Pengurus Besar PPZ-MAIWP, Mohd. Rais Alias dalam ucapan perasmian berkata, wanita dan emas diibaratkan seperti irama dan lagu yang tidak dapat dipisahkan, ia begitu sinonim dengan kaum wanita. Begitu juga wanita dalam sektor perniagaan.

Maka, katanya, tidak hairanlah wanita masa kini dilihat mampu membantu meningkatkan ekonomi negara, khususnya dalam bidang keusahawanan.

Menurut beliau, jika dahulu orang mengatakan tempat wanita layaknya di dapur tetapi kini segalanya sudah berubah. Malah lebih membanggakan wanita mampu bersaing setanding dengan kaum lelaki.

“Namun, keghairahan usahawan wanita dalam meningkatkan ekonomi negara menjadikan mereka lupa bahawa sebenarnya mereka juga perlu menunaikan tanggungjawab berzakat.

“Atas dasar tanggungjawab itulah menyebabkan PPZ-MAIWP terpanggil mengadakan bengkel pagi ini, sekali gus memberi kesedaran kepada usahawan wanita kita,” kata Mohd. Rais di hadapan hampir 200 peserta bengkel tersebut.

Sementara itu, dalam kertas kerjanya, Mohd. Zaruddin berkongsi maklumat mengenai perkembangan emas di Malaysia. Katanya, emas telah menjadi sebahagian daripada kaum wanita. Namun, sejak akhir-akhir ini, kaum lelaki juga mula berjinak-jinak dengan logam emas. Bukan untuk dipakai tetapi untuk pelaburan.

“Disebabkan nilai yang ada pada emas itulah maka ia amat berharga. Emas tidak terlalu terpengaruh dengan keadaan inflasi dan deflasi. Maka secara tidak langsung, orang gunakan emas sebagai alternatif menyimpan harta yang ada.

“Selain itu, emas juga menjadi menjadi simbol kekayaan dan kuasa. Emas juga boleh disimpan dalam bentuk nilai walau dalam keadaan ekonomi tidak menentu,” katanya.

Terangnya lagi, trend semakin berubah iaitu daripada emas kuning kepada emas putih dan kini yang semakin diminati iaitu Rose Gold (emas yang berwarna ros). Perubahan cita rasa ini dikesan sejak tahun lepas. Pun begitu emas dengan reka corak sauh masih lagi diminati atau evergreen sampai sekarang.

Menyentuh perkembangan emas di Malaysia, sejak kebelakangan ini, ramai masyarakat tidak kira bangsa dan agama berlumba-lumba membeli emas sebagai satu alternatif untuk pelaburan.

“Ketika ekonomi negara merudum iaitu pada tahun 1997 dan 1998 dan dua tahun lepas, harga emas tidak jatuh tapi terus naik. “Meskipun, emas dianggap sebagai penyelamat semasa keadaan ekonomi tidak menentu. Namun, untuk tujuan pelaburan, seseorang itu kena bijak tentang selok-belok pelaburan emas,” jelasnya.

Akui Mohd. Zaruddin, satu perkembangan yang sihat berlaku di mana kaum wanita sekarang ini semakin lama semakin bijak. Ini kerana mereka bukan sahaja membeli emas sebagai perhiasan tetapi sebagai pelaburan.

“Bagi saya, kita tidak perlu menunggu sehingga harga emas turun barulah merancang untuk membeli emas tetapi boleh bermula daripada sekarang.

“Malah, kita boleh mulakan dengan menggantikan duit simpanan atau duit hari raya anak-anak dengan membeli barangan kemas mereka.

“Cara ini secara tidak langsung, mendidik anak melabur secara bijak berbanding wang yang diperoleh dibeli telefon bimbit dan sebagainya,” ujarnya.

Pada pagi itu juga, jutawan tanah air, Datuk Azlina Che Abdullah berkongsi beberapa rahsia kejayaan yang bermula dengan menjual kuih-muih, kemudian menjadi guru, kerani, setiausaha dan akhirnya, bergelar jutawan.

“Dulu saya memang penggemar emas sehingga pernah diperli oleh suami tetapi apabila saya jatuh tahun 1996, barang kemas itulah yang menjadi modal untuk meneruskan kesinambungan peniagaan.

“Adat orang berniaga, ada ketikanya mengalami naik turun di dalam perniagaan. Tetapi dengan melaksanakan kewajipan berzakat, banyak bersedekah, bersih hati serta ikhlas kerana Allah dalam setiap perbuatan, maka keberkatan rezeki itu memang sukar dinafikan,” jelasnya.

Dahulu, kata Azlina, hati beliau selalu berkata, hendak bayar zakat nanti tunggu kaya dahulu. Apabila sudah kaya, masih tidak bayar dengan alasan sibuk.

“Saya tidak salahkan orang lain kerana pada masa itu saya jahil, saya ingatkan dengan membayar zakat sendiri kepada fakir miskin itu sudah mencukupi tetapi lama-kelamaan saya sedar yang selama ini, saya tidak melakukannya secara betul,” akui Azlina apabila mula membayar zakat secara betul bermula tahun 2004, rezekinya terus bertambah.

Cerita wanita gigih ini lagi, ibunya seorang ibu tunggal dahulunya adalah seorang penerima zakat. Bermula daripada saat itulah, beliau sentiasa berdoa dan meminta Allah SWT memudahkannya agar dapat menaikkan martabat ibu yang juga tulang belakang mereka anak-beranak.

Salah satu ayat yang sentiasa menjadi pemangkin semangat kepadanya, kata Azlina ialah sepotong ayat daripada surah ar-Rad ayat 11 yang bermaksud: Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah nasib yang ada pada diri mereka sendiri.

Begitu juga dalam surah al-Insyirah ayat 5 dan 6 yang bermaksud: Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan

 

ulasan geng916

ok diharap anda sudah membaca artikal diatas…jadi geng nak ulas sikit…ada yang geng sokong dan ada yang geng x sokong…jadi gang nak cerita yang geng tak sokong

tak sokong

pada pendapat geng dari segi pelaburan emas pelaburan adalah yang terbaik tetapi jika dah tiada pilihan lain apa salahnya menjadikan barang kemas sebagai pelaburan…cuma kalau nak beli barang kemas..belilah yang emas kuning SAHAJA….bukan emas putih, bukan emas merah dan bukan barang kemas yang ada perhiasa seperti batu-2 jed dan palitan platinum or rhodium…kerana apabila kita beli barang kemas setiap barang kemas akan dikenakan harga tambahan iaitu kos tukang…jadi pada pandangan geng kalau nak beli belilah barang kemas emas kuning kerana kos tukangnya rendah..ok ini yang geng tak sokong

bagi yang geng sokong..sangatlah banyak…geng tak nak cerita kelebihan emas…kerana jika anda dah baca artikal geng anda dah tahu apa itu kelebihan emas…tapi yang geng nak tegaskan ini adalah ZAKAT…inilah penyelamat sebenarnya…zakat..hanya zakat saja dapat menyelamat ekonomi umat islam khasnya dan umat manusia amnya…kenapa?sebab dengan berzakat selain menyelesaikan kewajiban rukum islam keempat ia juga dilihat sebagai alat untuk memberi keseimbangan diantara orang kaya dan miskin…kerana apabila ada orang kaya..dia bayar zakat…zakat itu akan diberikan kepada golongan yg memerlukan seperti fakir..jadi fakir itu akan ada pedapatan..mungkin dengan wang zakat dia akan mula berniaga dan dengan berniaga itu dia berjaya keluar dari belengu kemiskinan..

dari segi ekonomi negara emas dapat mengkayakan negara…geng ada pernah terbaca kisah zaman pemerintahan Umar Abdul Aziz satu ketika dulu…dikatakan dizamannya kerajaannya mengunakan dinar sebagai pendapat..dan dikatakan dizamandia jugaklah empayar islam menjadi hebat dan kaya raya..bayangkan pada zaman pemerintahannya..syiling dinar untuk zakat diletakkan ditanggah-tengah kota supaya sesiapa yang layak boleh mengambilnya dan bagi sesiapa yg nak bayar zakat boleh letak disitu dinar emas mereka…bayangkan tiada siapa pun yang nak ambil kerana terlalu kaya…bukan berkurang tetapi semakin banyak kerana ramai orang berzakat kerana rakyat yang terlalu kaya dengan wang emas dll hasil

dengan emas didunia kita dapat melindungi kekayaan kita…diakhirat kita diselamatkan dengan zakat emas yang kita beri…

diharap para pembaca dapat mendapat faedah dari entry geng pada kali ini…sekali lagi geng nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA kepada semua pembaca blog geng 916

oh diatas sambutan yang mengalakkan pada sesi dealer training tempoh hari…jadi geng berhajat nak buat satu sesi lagi…maybe bulan 12 apa-apa pun tunggu berita dari geng

berminat nak jadi pengedar emas..bolah hubungi geng 0134353317

nak beli emas pun boleh call geng

nak minta geng bagi seminar pun boleh….

GENG 916

RAKAN EMAS ANDA

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player