Dinar emas mampu henti perang mata wang – Dr. Mahathir

Assalammualaikum kepada para pembaca….geng nak kongsi keratan akhbar terkini yang akan disiarkan di dada akhbar esok hari  mari kita baca. 

UTUSAN MALAYSIA

Dinar emas mampu henti perang mata wang – Dr. Mahathir

01/11/2010 2:36pm

  

KUALA LUMPUR Nov. 1 – Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad. 

Beliau berkata, penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing. 

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, akan ada perang mata wang dan sudah tentu, akan menyumbang kepada krisis,” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. 

Dr. Mahathir berkata, emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. – Bernama 

  

BERITA HARIAN

Guna dinar emas akan henti perang mata wang: Dr Mahathir

2010/11/01

KUALA LUMPUR: Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Beliau berkata, penyusutan dolar Amerika Syarikat mewujudkan masalah bagi negara kerana mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.  

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, akan ada perang mata wang dan sudah tentu akan menyumbang kepada krisis,” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.  

Dr Mahathir berkata, emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilai yang lebih baik berbanding mata wang. 

“Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka, akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa,” katanya. 

Mengenai perbankan Islam, Dr Mahathir berkata institusi kewangan perlu berhati-hati semasa memperkenalkan produk baharu dan tidak mengadakan apa yang telah ditawarkan oleh bank konvensional. 

Beliau berkata, institusi kewangan Islam seharusnya mematuhi prinsip perbankan Islam walaupun terdapat peluang untuk mereka mengambil alih tanggungjawab perbankan konvensional. – BERNAMA 

 

 

bagaiman?sekali lagi istilah dinar telah dilaungkan oleh mantan perdena menteri kita yang kita tahu pemikirannya jauh ke hadapan….jadi kita tunggu apa…harga emas semakin naik…simpanlah emas…tak kira emas 999.9 ataupun 916….emas jongkong, bullion ataupun syiling…jika berminat anda boleh hubungi 0134353317  miliki emas anda sekarang.

 

GENG916 

RAKAN EMAS ANDA 

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player