‘Dolar seperti tisu tandas’– Dr. M

Assallammualaikum kepada para pembaca sekalian…sekarang di PWTC telah berlangsung confrence mengenai RIBA…salah sorang penal adalah Bekas Perdana Menteri kita Tun Dr. Mahathir Mohamad. dia mash bercakap mengenai pengunaan dinar emas…hehehe dulu dia dah usulkan..mungkin ada orang kata dia tak faham dan ramai tidak menyokongnya …terutama dalam politik..hehehe tapi sekarang bagai mana pulak…hehehe seronokkan…kenapa seronok..sebab ironinya dulu kita caci dia dan kutuk dia…tapi ye lah dia juga manusia…geng tak nak ulang isu politik dalam blog geng tapi saja sekadar nak berkongsi…geng ada dengar ceramah ustaz kazim..dia berkata dalam ceramahnya yg dia ngajar melalui kitab…kita tak boleh menilai sesorang baik buruk, syurga atau neraka…bukan kerja kita…itu kerja Allah..semua adalah ketentuan Allah…sedih kita lihat dalam negara kita terutama bangsa kita sendiri…tak pernah bersepahaman…selalu dikaitkan dengan politik sana-sini…lihatlah..geng bukan nak bersikap perkauman ataupun membangkitkan semangat perkauman tidak sama sekali..cuma nak cakap..hentikanlah politik yang melampau …itu saja…berkerjasamalah…

ok sekarang nie geng nak kongsi keratan akhbar utusan hari nie..geng petik dari Akhbar Utusan Malaysia

‘Dolar seperti tisu tandas’– Dr. M

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang

Katanya, dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik.

Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.

Bagaimanapun, kata bekas Perdana Menteri itu, dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli.

Mengulas lanjut kata beliau, penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu, menyumbang kepada krisis,” katanya.

Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.

“Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka, akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa,” kata Dr. Mahathir.

Terdahulu dalam ucaptamanya, negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada, yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.

Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan, sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna, katanya.

“Saya jangka kewangan Islam akan berkembang, tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang,” katanya.

Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif, bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan

 

Berminat nak menyimpan emas?berminat nak menjadi pengedar dinar?nak miliki dinar? sila hubungi geng di 0134353317….jangan lepaskan peluang ini

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 

You may also like...

1 Response

  1. shah says:

    saya berminat nak menjadi pengedar dinar.blh x?brpa modal yg di perlukan 0136415399

Leave a Reply

Get Adobe Flash player