Kadar inflasi meningkat 2.1 peratus pada bulan Ogos

30/09/2010 8:04pm 

KUALA LUMPUR 30 Sept. – Inflasi, seperti yang diukur oleh Indeks Harga Pengguna (IHP), meningkat sebanyak 2.1 peratus pada kadar tahunan dalam bulan Ogos. 

Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan harga dalam kategori makanan dan minuman tanpa alkohol dan pengangkutan, kata Bank Negara dalam satu kenyataan hari ini. 

Kenaikan harga pengangkutan mencerminkan kesan sepenuhnya daripada pelarasan harga runcit petrol dan diesel pada pertengahan bulan Julai, berikutan langkah pengurangan subsidi oleh kerajaan. – Bernama 

Assalammualaikum kepada para pembaca sekali..diharap berada didalam keadaan sihat sejahtera…apabila melibatkan wang dan barang mesti akan berkaitan dengan Inflasi..tapi apa itu inflasi?mari kita baca artikal ini yang geng petik dari  rakan geng di Sarawak….Public Gold Serawak..Hafizul Hakim 

sumber:-http://www.publicgoldsarawak.com/wordpress/2010/09/30/kadar-inflasi-meningkat-2-1-peratus-pada-bulan-ogos-2/ 

Salam sejahtera pembaca sekalian.. Maaf kerana sudah lama tidak update website ni. Saya kat Kuching ni terlampau sibuk dengan kerja sepanjang bulan ni. Ok, keratan akhbar ini baru saja di release sebentar tadi di Utusan Malaysia. Lantas timbul idea untuk memberi pengetahuan apa kesan inflasi kepada kehidupan kita seharian. Pertama sekali kita perlu tahu apa itu INFLASI? 

 

APA ITU INFLASI?
Inflasi adalah sesuatu keadaan ekonomi di i berlaku kenaikan harga (kebanyakan gan don perkhidmatan) yang berterusan. 

APAKAH PUNCA INFLASI? 

1. Inflasi Tarikan Permintaan
Berlaku apabila bekalan barangan dan erkhidmatan fidak mencukupi untuk memenuhi permintaan. la berpunca daripada pertambahan permintaan acara tiba-tiba dalam jangkamasa pendek. Pengeluar kesuntukan masa untuk menambah pengeluaran bagi memenuhi permintaan. Peniaga pula mengambil kesempatan untuk memperolehi keuntungan yang lebih. 

2. Inflasi Tolakan Kos
Berlaku apadla kos pengeluaran meningkat. Pengeluar akan memindahkan kos yang ditanggungnya kepada pengguna dengan menaikkan harga barangan atau perkhidmatan untuk mengekalkan keuntungan. 

3. Inflasi Bekalan Wang
Berlaku apabila bekalan wang meningkat melebihi bekalan barangan atau perkhidmatan dalam pasaran. Inflasi ini iasanya berlaku semasa peperangan. Wang yang banyak dicetak untuk membiayai perbelanjaan peperangan. Wang yang akhirnya menyebabkan inflasi. Oleh itu adalah penting untuk mempastikan peningkatan bekalan wang pada tahap tertentu bersesuaian dengan barangan don perkhidmatan yang ada di pasaran setiap masa. 

4. Inflasi Pentadbiran Harga
Berlaku apabila hanya terdapat sebuah syarikat (monopoli) atau sebilangan kecil syarikat (oligopoll) yang membekalkan barangan atau perkhidmatan, pengeluar biasanya mempunyai kuasa untuk menentukan harga. Jika pengeluar menggunakan kuasa itu, harga akan meningkat. Pengguna tidak mempunyai pilihan dan terpaksa membeli pada paras harga yang ditentukan oleh pengeluar atau pembekal. Pengeluar atau pembekal berkemungkinan akan menaikkan harga barangan atau perkhidmatan untuk menikmati keuntungan yang lebih besar sama ada kos meningkat atau tidak. Harga sedemikian dipanggil harga pentadbiran, 

5. Inflasi Yang Diimport
Faktor-faktor luar negara juga boleh menyebabkon inflasi. Apabila kos bahanbahan mentah, barang siap atau perkhidmatan yang dilmport dari luar negara meningkat, ia akan menyebabkan harga barangan dan perkhidmatan di pasaran tempatan meningkat tanpa mudah disedarl. Kenaikan harga barangan import boleh berlaku secara langsung iaitu inflasi yang berlaku di negara pengeksport atau ticlak langsung melalui perubahan kadar pertukaran wang asing yang memlhak kepada negara pengeksport. 

Persoalannya di sini, so what? What does inflation effect to me? 

  • Kuasa beli semakin rendah. 5 tahun yang lepas, duit kertas RM10 mungkin boleh membeli beberapa jenis barangan keperluan. Tapi sekarang, kuasa beli RM10 tidak mungkin dapat menyamai jumlah barangan seperti 5 tahun lepas. e.g dulu kalau ikut cerita ibu bapa saya, kalau zaman diorang sekolah dulu, bawak 50 sen dah di kira mewah. Sekarang? habuk pun tak lepas kot =p
  • Harga barangan semakin meningkat. Dulu petrol brapa ringgit seliter? Sekarang? Dulu beras sekilo brapa ringgit? Sekarang? Dulu nasi lemak telur peniaga bagi sebiji.. Sekarang suku kerat sahaja =p

So, begitu juga kesannya kepada simpanan kita. Kalau lah kadar inflasi meningkat 2.1% pada bulan Ogos ini. Kalau di tolak dengan pembahagian Dividen ASB katakanlah 8%.. Jumlah bersih yang kita dapat setelah ditolak dengan peningkatan kadar inflasi adalah 6% sahaja…  

So saya nak story satu tamsilan yang paling senang anda nak faham: 

 

Perbezaan simpan dalam wang tunai & emas 

Saya ada RM5,000 tunai. Saya ada dua option sama ada nak simpan dalam ASB or Fixed Deposit ataupun dalam bentuk emas. Setelah 5 tahun kita lihat apa yang terjadi…  

Situasi 1: Simpan RM5,000 dalam ASB atau Fixed Deposit 

Setelah 5 tahun, anggaran kasar dividen yang saya peroleh adalah (RM5,000 x [7% x 5 tahun]) = RM6,750.00.. Tapi masa tersebut kuasa beli dengan RM6,750.00 tidak lah sama lagi seperti tahun sebelumnya.. Most probably tak membantu banyak.. Maybe 5 tahun lepas dengan RM10 dapat beli 5 ekor ikan terubok saiz kecil, tapi tahun ini cuma dapat beli 2 ekor sahaja.. who knows? 

Situasi 2: Simpan RM5,000 tukar dalam bentuk jongkong emas 

Kalau dikira secara kasar kita beli dengan RM5,000, kita akan dapat emas seberat 30 gram. Akan tetapi setelah 5 tahun, nilai emas tersebut akan meningkat dengan sendirinya. Berdasarkan prestasi kadar kenaikan harga emas, secara purata adalah sebanyak 20-30% setahun. Anggaran nilainya adalah RM5,000 x[20% x 5 tahun] = RM10,000. 

 

 

Kesan Inflasi 

Sudah pasti pada 5 tahun akan datang kuasa beli tidak akan hilang, kerana emas kita tadi kalau ditukar kembali kepada bentuk cash sudah mencapai RM10,000. Cukup kot untuk masa tu =) jika para pembaca tidak lagi faham akan masalah inflasi ini geng akan sertakan 2 link untuk para pembaca melihat…. 

http://www.youtube.com/watch?v=t_LWQQrpSc4 

http://www.youtube.com/watch?v=P–8YH6SkQc 

So, diharap penerangan yang sangat simple ini membantu anda memahami kenapa pentingnya menukarkan rizab simpanan peribadi kita ke dlm bentuk jongkong emas. Isu yang timbul sekiranya simpan dlm bentuk emas adalah takut hilang bukan? Jangan risau, di seluruh Malaysia ada cawangan bank-bank yang menawarkan Safe Deposit Box. salah satunya adalah yang disediakan oleh pihak Public Fine Gold International dibawah anak syarikatnya iaitu Public Safe  

  

http://www.publicsafe.com.my/home.html 

Kalau anda pandai mencari anda akan jumpa Safe Deposit yang sewanya lebih kurang RM25 sebulan (RM300 setahun). Kalau sudah terfikir nak beli emas hubungi GENG di talian 0134353317 sekarang!

 GENG916 

RAKAN EMAS ANDA

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player