Ar-Rahnu = Loan Paling Menguntungkan

Assalammualaikum kepada para pembaca..geng berharap semua berada dalam keadaan sihat sejahtera…geng ingat nak tulis satu artikal..tapi bila dah terbaca satu artikal dari sahabat emas geng…geng ingat nak publish semula artikalnya dalam blog geng…ok 

Salam sejahtera, 

( sumber:-http://www.publicgoldsarawak.com/wordpress/2010/06/20/ar-rahnu-loan-paling-menguntungkan/

Pertama sekali kaedah ini hanya utk mereka yang mempunyai emas jongkong sahaja sebab Ar-Rahnu hanya terima emas fizikal, bukan emas dalam buku akaun seperti GIA atau Maybank Gold Investment.  

Ok, alkisah saya memerlukan wang untuk membiayai perbelanjaan membuat grill tingkap, pintu dan sebagainya yang memerlukan belanja kira-kira RM3,500. Since saya tidak mempunyai cash, saya menggunakan emas 50 gram yang ada utk dipajak gadai supaya memperolehi cash di tangan.  

So saya pergi ke Agrobank, setelah bersetuju dengan nilai pajakan sebanyak 60% daripada nilai marhum emas tersebut maka saya pun memperoleh cash di tangan sebanyak RM3,780.  

Setelah itu saya pun menyelesaikan urusan bayaran grill rumah. Settle part bayaran grill rumah.  

Persoalannya, kenapa saya nak pakai teknik pajak gadai, kenapa tidak apply loan sebanyak RM5,000 dengan bank yang menyediakan pinjaman peribadi.  

Untuk persoalan ini saya mempunyai beberapa jawapan:  

  1. Saya nak cash cepat, so bawa emas fizikal ke Agrobank tak sampai setengah jam dah dapat pinjaman. Tak perlu sign boss/ketua jabatan, tak perlu cop or bawa slip gaji. Hanya bawa ketul emas & sijil ketulenan.
  2. Nilai pinjaman saya kecil, kalau loan bank kemungkinan interest tinggi atau tak di approve.. (fuh masalah ni)..
  3. Tak nak mengamalkan Riba

Biasanya kalau kita buat personal loan, yang untung adalah semestinya pihak bank disebabkan caj interest mereka kita bayar lebih dari pinjaman kita.. At the end of contract kita sendiri boleh kira (12 bulan x RM*** x ** Tahun)..  

Berikut adalah kiraan menggunakan rate emas 999.9 Agrobank.. Bukak kalkulator anda:  

 Berdasarkan rate daripada Agrobank  

So daripada kiraan ini, untuk tempoh 11 bulan (Agrobank 6+3+2 bulan), saya hanya perlu membayar RM381.44 termasuk dengan upah simpan untuk menebus balik emas 50 gram saya tadi. (RM4,195.80 bahagi 11 bulan)  

So, mana untungnya Hafizul???  

Untungnya adalah, takkan dah lupa kot setahun emas naik secara purata dalam 30% setahun..  

Kalau berdasarkan kiraan nilai marhum RM6,300 x 30%… Nilai Marhum emas akan meningkat kepada RM8,190.00!!!~  

Pelik bukan, walaupun dlm keadaan berhutang pun nilai emas kita tetap naik.. Setelah menebus balik emas, kita dapat emas yang nilainya dah bertambah sebanyak 30% !!! Best tak simpan emas?? Bestttttt…….  

p/s: kita bandingkan kalau kita loan RM4,000 daripada bank A… Dengan kadar caj 5-6% setahun maybe total yang kita perlu bayar adalah RM4,200 sahaja.. Tapi setelah itu, kita tak dapat apa pun.. Sekadar berjaya membayar hutang.. =)  

Tapi dengan emas, setelah membayar sepenuhnya tebus balik emas.. Kita dapat balik emas yang nilainya 30% lebih daripada asalnya…   

Dah decide nak beli emas sekarang? Sila hubungi saya segera..  saya sedia membantu anda kerana

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

You may also like...

3 Responses

  1. maze says:

    Salam..saya selalu mengunjungi laman saudara bg mendapatkan tips2 yg berguna dalam mencari dan mendekati ilmu emas ini..Di sini saya ingin meminta izin dari pihak saudari utk mempromosikan laman Geng 916 ini di dalam facebook saya..manalah tau jika ada yg berminat n tercelik mata,terbuka minda untuk menceburi bidang emas ini..Saya doakan moga Allah melimpahkan rezki pada saudara dan sesiapa yg terlibat dalam berkongsi ilmu di laman ini.

  2. Admin says:

    wsalam..terima kasih saudara…dipersilakan…ilmu ini kurniaan Allah melalui ilham yg diberikannya…dipersilakan… saya redha..sharing is caring…

Leave a Reply

Get Adobe Flash player