Emas: Bila, bagaimana & dimana

Assalammualaikum kepada semua para pembaca…hmmm apa khabar semua…diharapkan para pembaca blog geng 916 berasa gembira dan ceria disamping keluarga, bagaimana dengan simpanan dan perniagaan saudara para pembaca diharap sudah meningkat dan menguntungkan…mana tidaknya…hampir sebulan harga emas berada di usd 1200/oz…ada yang senyum lebar ada yang masam macam cuka..hehehehe maklum la yang senyum lebar sebab dia dah beli emas…yang masam macam cuka sebab tak dapay beli kerana harga naik kerana menanti masa terbaik…inilah yang geng sendiri pun tak gemar sebab sikap tunggu…tunggu dan terus tunggu…jadi tertungu-tungulah..hehehe

ok sekarang geng nak cerita sedikit pasal emas..bila…dimana & bagaimana….

kita semua dah tahu dalam emas ada 3 jenis manusia yg berminat dengan emas…1)peminat barang kemas 2) pelabur, 3) tokey emas… dan kita tahu dalam semua ini yang paling mendapat keuntungan semestinya menjadi tokey emas…kerana apa..mari kita study dari 3 sudut aspek ketiga-tiga peminat emas ini

1)peminat barang kemas

biasanya ini adalah kaum perempuan…sebab barang kemas nie perempuan saja yg beli..kalau lelaki sekadar koleksi…untuk menjadi peminat barang kemas..kita kena ada ilmu barang kemas…ilmu barang kemas amat penting supaya kita tak tertipu.. selain itu dapat membantu kita memilih mana yg lebih bernilai  diantara berlian ataupun emas..

ilmu emas jugak kita kena tahu sebagai asas…kemudian diikuti  dengan ilmu ketulinan..dan pajakkan…

pada pendapat geng jika kita menjadikan barang kemas sebagai simpanan adalah untung tetapi tidak menguntungkan kerana…katakanlah kenaikan emas 37% mcm thn lepas…dan kita ada barang kemas 100g…kita jual semula ..barang kemas kita akan dipotong oleh pekedai lebih kurang 20%-40%…banyakkan…ok…mari kita buat kiraan

katakan kita ambil untung 37% harga emas 916 RM141/g..100g=RM14,100.00, kenaikan 37% adalah bersamaan dengan RM19317….tetapi kalau kita jual semula kepada kedai emas…katakanlan jual kepada habib jewell atau wah chan di jB di potong 30%…jadi kalau nilai emas anda RM19,317 kena potong 30%…jadi nilai potongan RM5795.10.banyak tue..kita dapat hanya RM13575.9….hmmmm sikit lebih kurang keuntungan 7% sahaja..mcm main ASB..jadi tak tinggi untung

2)pelabur emas

pelabur emas nie kira untung bayak sikit sebab emas yang dibelinya hanya potongan serendah 5%-6% jadi jika emas 100g…harga nilai RM141/g…akan dapat RM14,100….jadi jika keuntungan 37%…RM19317…kita jual semula..susutnya katakan 6% jadi…hanya tolak RM1159…jadi keuntungan ditangan RM18157.98…mashukkk lagi dari simpan barang kemas…kerana keuntungan bersih adalah 31% dari 37% 

3)Tokey emas..peniaga emas 

hmmm nak tahu masyuk ketidak…cuba kita lihat contoh kedua-dua diatas tadi baik penyimpan barang kemas ataupun pelabur emas pengakhirnya emas akan di serahkan kepada tokey emas untuk dapat cash….tokey emas untung atas angin 20%-40%..mana kala keuntungan dari gold bar pulak diantara 5%-6%..hmmm banyak tue untung atas angin…jadi sudah pastinya…jadi tokey emas nie sangat-sangat la untung a.k.a MASYUKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK….. untuk jadi tokey emas kita mesti ada ilmu sifir tokey emas..hehehe kenala datang seminar bila ada…seminar free saja…ataupun call geng..geng boleh ajarkan

ok para pembaca dah tahu pasal 3 jenis manusia dalam emas..

jadi nak buat semua ini kena ada emas maka….BILA….

BILA

bila masa nak beli emas…masa bila nak tahu harga turun? jawapannya…beli semasa ada duit yang mencukupi…you have to start from some point….kena la beli satu dulu sebagai titik permulaan..selepas tue baru kita tambahkan emas melalui beberapa teknik

DIMANA

timbul pulak dimana nak cairkan emas ini…senang saja pergi ke ar-rahnu…tak kiralah ar-rahnu dari pihak bank ataupun ar-rahnu milikan koperasi…tapi jgn ke kedai pajak biasa..ini kerana kedai pajak biasa kena interes setiap bulan dan ianya tinggi…berbanding dengan ar-rahnu yg kenakan upah simpan sahaja..serendah 0.6%-0.7% dari nilai Marhum sebulan…kan untung tue…

BAGAIMANA

dan akhir sekali..bagaimana..bagaimana nak untung dengan emas…ada banyak caranya..tapi berniaga emaslah yg paling menguntungkan…kerana 9/10 pendapatan adalah dari perniagaan…ini semua orang tahu cuma tak tahu bagaimana…..jadi agen Public Gold dengan modal RM40K (ikut harga emas semasa) semua adalah untuk beli emas…anda takkan rugi..saya jamin..kalau anda rasa rugi bila jadi agen…jual semula emas anda kepada saya..saya sangup belinya…

ok cara-cara nak jadi tokey emas Public Gold…

1)sediakan duit…isi borang…hantar kepada Public Gold…mudah saja….(untuk senang hubungi geng di 0134353317 dan geng akan bantu anda)

selepas daftar dan beli emas…anda akan dapat 1.5% dari emas anda dibank in dalam akaun …kan untung…emas ada duit pun ada…

geng akan bekalkan beberapa alat untuk anda kerana anda sekarang dibawah rangkaian GENG916….dan geng takkan biarkan anda keseorangan…ada masalah call geng…geng sedia membantu anda kerana

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

You may also like...

6 Responses

  1. bijak emas says:

    zan, cunnn….nak cilok skit bleh?? kalu hang bagi laa..:)

  2. Admin says:

    boleh tiada masalah…sila letakkan sumber sahaja

  3. bijak emas says:

    of coz, aku mmg amalkan bagi kredit kat penulis sejak start dulu lagi hehehe..harap2 agent yang lain pun sama laa…

  4. Admin says:

    ok bro ….trima kasih

  5. minat emas says:

    salam nak tanya sikit..berapakah tempoh masa yang biasa untuk kita boleh jual balik? dan berapa keuntungan yang akan kita dapat?

  6. Admin says:

    wasalam…jika anda seorang penyimpan sahaja…anda perlu masa sekurang-2nya setahun…bergantung kepada peratus kenaikan…ini kerana susut nilai emas pg adalah diantara 5%-6%…jadi jika kenaikan dah melebihi 6% ..pada pandangan saya bolehla jual..tapi untung tak sebanyak berniaga emas

Leave a Reply

Get Adobe Flash player