Rahsia Nak Manfaatkan Untung Emas Tahunan Sepertimana Dividen ASB

Assalammualaikum kepada para pembaca…hmmm selamat malam…ehhh dah pagi..hehehehe ..kepada pembaca yang baca waktu pagi..geng ucapkan selamat pagi…bagi yang baca pada waktu siang…selamat siang…begitu pada masa malam…selamat malam…hmmm kali nie geng nak kongsi satu artikal yang bukan geng yang tulis tapi seorang master agen Pn Nuru Huda Ismail…admin gold2rich.com ….ye dia master agen…jgn main-main….jadi mana-mana peminat emas wanita yang malu-malu nak tanya geng..boleh tanya Pn Nurul kita… best artikal nie..wajib baca…ok..geng takkan edit langsing artikal beliau..selamat membaca..

Salam semua,

Hari ni saya mendapat pertanyaan dari pelabur tegar ASB melalui agen saya. Soalannya lebih kurang macam ni la:

Soalan 1 : Jika melabur dalam ASB, saya dapat amik dividen tiap-tiap tahun untuk melancong, belanja anak sekolah, top up OD/ASB dan lain-lain lagi dengan mengekalkan nilai pelaburan asal untuk mengutip sejumlah dividen lagi pada tahun berikutnya. Jadi dalam kes melabur emas ni, macamana nak ambik duit dividennya ? adakah saya terpaksa jual emas untuk dapat untungnya, pastu kena beli balik (which is harganya lebih tinggi lagi) untuk jana untung tahun seterusnya.

Soalan 2 : Emas nak jual kat sape? mudah ke prosesnya..

Jawapan No 1:

Sebelum jawab lanjut soalan ni, ulasan saya adalah : sebagai orang Islam yang hidup di zaman teknologi ICT, maklumat di hujung jari, tanya saja pada pakcik google, dia akan bagitau semuanya. So kita boleh dapatkan info yang pelaburan ASB sebenarnya adalah haram, namun diistiharkan Harus oleh Majlis Fatwa Kebangsaan atas dasar kemaslahatan ummah, bukan kerana halal proses urusniaga dan pelaburannya. Oleh itu, orang kata ndak seribu daya, tak ndak seribu dalih.

Pada saya, bagi yang tahu, kita wajib meninggalkan ASB dan kita pakat push PNB menghalalkan urusniaga ASB ini. Jika kesatuan Islam bergabung dan dengan kekuatan ‘suara’ MFK, maka kita umat Islam Malaysia boleh mendesak kerajaan dan PNB menghalalkan ASB. Semua pakat diam tak buat apa pastu dok kata kita tak de kuasa. Kita ada kuasa sebenarnya, bila kita semua sepakat ugut nak kuarkan duit ASB, mesti PNB gelabah dan cepat2 amik tindakan sewajarnya. Yang herannya, orang atas kat PNB tu majoritinya semua Islam tapi…..

ok…bagi menjawab soalan di atas pula, saya suka memberi perkiraan seperti di bawah ini terlebih dahulu.

Pada hari ni mereka membeli emas sebanyak 20k dengan pecahan berikut :
i. 20 gram – RM 2698.00 x 5 keping = RM 13 490
ii. 50 gram – RM 6712.00 x 1 kpg = RM 6,712
Total investment = RM 20,202

Pada hujung tahun iaitu bulan 12, diandaikan kenaikan 37%, oleh itu nilai emas mereka telah menjadi :

i. 20g – RM 2698 X 37% = 998.26
– RM 2698 + RM998.26 = RM3,696.26
– RM 3,696.26 X 5 kpg = RM 18,481.30

ii. 50g – RM 6,712 X 37% = RM 2,483.44
– RM 6,712 + RM 2,483.44 = RM 9,195.44 

Nilai emasnya telah menjadi :RM 18,481.30 + RM 9,195.44 = RM 27,676.74 

Keuntungannya adalah RM 27,676.74 – RM 20,202 = RM 7,474.74

Kalau nak guna nilai keuntungan tersebut: jual la emasnya sebanyak 2 keping 20g :
RM 3,696.26 X 2 = RM 7,392.52
dgn itu, walapon emasnya berkurang dari segi berat, tetapi nilainya masih sama seperti modal asal.

Jika dalam ASB, mereka menabung tiap2 bulan, maka simpan emas pon sepatutnya mereka beli tiap2 bulan. Maka pada akhir tahun mereka jual sebahagian emas untuk menggunakan keuntungan yang diperolehi, tetapi nilai emas yg ada masih sama spt modal asal (ataupon bertambah disbbkan dok tambah emas tiap2 bulan) depend kpd perancangan dan matlamat masing2.

Harus diingat, anggaran 37% keuntungan adalah andaian berdasarkan purata kenaikan harga 5 tahun lepas. Tidak mengambilkira harga sebenar (harga buy) jika nak jual semula. but still keuntungan ada especially jika pandai timing bila nak jual semula.Kalau jadi agen, boleh carik buyer dan jual dengan harga jual(sell price) seperti perkiraan di atas.

Jawapan soalan 2 :

Berkenaan nak jual semula kat sapa, just contact mana2 agen atau jual ke publicgold sendiri. rujuk web publicgold utk lihat senarai dealer terkini.jual kat akakpon boleh….dialu-alukan. Harga pula ikut harga buy semasa. Just bagitau nak jual balik, setuju harga then boleh jumpa untuk berurusniaga. semudah abc kan??

Sekian, semoga dapat manfaat dari perkongsian ini…

(sumber:-http://www.gold2rich.com/2010/03/rahsia-nak-manfaatkan-untung-emas.html )

amacam best kan…dah faham kan..haaa kan geng dah cakap…ada emas semua boleh…jadi bertukarlah kepada simpanan emas…macam mana nak jana emas setiap bulan? bacalah artikal geng bertajuk:

http://geng916.com/2010/02/bagaimana-nak-menambah-emas-dengan-bantuan-ar-rahnu/

http://geng916.com/2010/02/pilihan-yang-bijak-tapi-tak-cerdik/

ambil lah..blajarlah…beramallah….semoga di murahkan rezeki para pembaca sekalian..ikhlas dari geng…berminat nak cuba…call geng di no 0134353317

You may also like...

3 Responses

  1. bijak emas says:

    artikel yang bagus….bole dikongsi tak??

  2. Admin says:

    boleh dipersilakan…jangan lupa bagi kredit yek…

  3. Harga Emas says:

    berminat gak nak kebas2 sikit artikel ni hehe (tp jgn risau, saya akan letak link…)

    bagi mereka yang nak jual jongkong emas, pada harga tertentu, x mengikut pasaran bolehlah, saya buat platform ni untuk bantu mereka yng dah beli jongkong emas..

    layari http://www.hargamemas.com.my/iklan, dan iklankan jongkong emas anda..senang orang lain nak beli, yang penting harga nak jual tu biar kompetitif, kalau harga sekarang rm151/gms jangan la jual rm160/gms, confirm org xnak, kalau rm130/gms dah untung untuk anda, jual la dengan harga itu, baru ramai nak beli..

Leave a Reply

Get Adobe Flash player