Overlap di Ar-Rahnu KPMNJ…..

Assalammualaikum kepada para pembaca-pembaca laman blog GENG916…geng berharap semua berada dalam keadaan sihat sejahtera…bagaimana dengan simpanan emas para pembaca? sudah bertambah ke belum…geng berharap simpanan emas dapat membantu para pembaca untuk mengubah hidup…seperti yang geng alami sekarang..penambahan dari simpanan emas amat ketara….sila klik link  di bawah

http://www.flickr.com/photos/geng916/4406374842/

ini adalah asset emas yang geng ada sekarang di tanggan…ada lagi 50g di Ar-Rahnu KPMNJ dan masih ada di Public Gold 20g gold bar dan dinar 4 keping 1 dinar

jumlah nilai emas sekarang yang geng ada selama hampir 3 bulan ini adalah seperti dibawah..klik link dibawah

http://www.flickr.com/photos/geng916/4406374912/in/photostream/

last update 03/03/2010

tujuan geng memaklumkan kepada para pembaca bukan bertujuan nak menunjuk-nunjuk tapi sebagai memberi semangan..senang cakap nak bakar hati pembaca semua ..hehehe..asalnya geng hanya bermodalkan RM39k untuk jadi agen public gold dengan membeli emas set Public Gold yakni ..lihat link dibawah

http://www.flickr.com/photos/geng916/4284098629/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/geng916/4284151373/in/photostream/

jadi …adakah emas tidak memberi pulangan kepada para pembaca sekalian?..masih kurang yakin?..mari sekali lagi kita lihat…klik di bawah

http://www.flickr.com/photos/geng916/4406390492/

para pembaca buat lah keputusan..bandingkan sendiri…apa yang yang tinggal kepada kita orang islam setelah satu-satunya harapan pelaburan kita dah haram?walaupun majlis fatwa kebangsaan mengumumkan hukumnya harus, tapi bagi yang tidak tahum proses nya..maka hukumakan ditanggung oleh ahli majlis fatwa sebab tak tahu…tapi bagi yang dahu…hukumnya haram dan bagaimana  boleh haram..jadi hukumnya ditangungsendiri….jadi soalan geng…mahukah kita ambil benda haram?kita bagi keluarga kita..anak-anak kita makan dengan hasil yang haram?fikirlah sendiri

ok..wah panjang benar mukadimah geng..hehehe…pada kali nie geng nak menulis pasal satu fungsi atau satu lagi kelebihan Ar-Rahnu selain sumber pinjaman tanpa riba…Ar-Rahnu juga boleh buat overlap…

hah..aaa betul boleh buat macam bank..percayalah….ok

overlap nie berlaku apabila emas yang kita pajak tidak ditebus selepas tamat tempoh penebusan….maksudnya lepas tempoh matang 6 bulan ditambah ekstra 2 bulan…(tempoh tak sama di setiap ar-rahnu yg lain)

ok kita ambil contoh yang geng pajak 50g tempoh hari…mari lihat surat pajak geng….klik link bawah

http://www.flickr.com/photos/geng916/4342011621/

ok..geng mendapat RM4480 pinjaman dari pajakkan emas 50g…kataknlah tempoh tamat penebusan dah tamat…jadi apa yang berlaku..emas 50g geng akan dipajakkan semula tapi geng mesti bayar dahulu upah simpan yang lepas…

jadi apabila dipajakkan semula..kiraan baru akan berlaku..kita ambil contoh hari ini 04/03/2010 dimana nilai emas 1gram adalah RM144.00/g…jadi kiraan 50g adalah

50g x RM144 = RM7200

RM7200 adalah nilai marhum emas geng tadi…jadi pinjaman yang geng dapat adalah sebanya 65% sahaja

oleh itu:- RM7200 x 65% =RM4689…ini adalah pinjaman baru geng..jadi:-

pinjaman baru  RM4680

nilai tebus        – RM4480

lebihan              RM200  ini akan dapat kepada pengadai….mcm bank jugak..hehehe tapi tiada riba….tiada pajakkan kedua..modal 50g jugak….

kalau kita lihat…diantara pinjaman bank dan pinjaman Ar-Rahnu …Ar-Rahnu lebih menguntungkan…kerana:-

  1. bank ada interest….Ar-Rahnu upah simpan saja
  2. kalau kita buat overlap…belum tentu interest dapat sama…kena pada interest tinggi?tak ke penat
  3. Interest tue HARAM

Tapi bagaimana pulak jika masa kita pajak tue nilai harga gadaian murah?

contohnya

nilai yang sama RM4480

nilai baru…katakan pada masa tue harga emas segram RM135

gadaian semula:- 50g x RM135 = RM6570

jadi pinjaman baru:- RM6570 x 65% = RM4387.50

pinjaman baru   RM 4387.50

nilai tebus          -RM4480.00

                              –  RM92.50        berlaku negatif…jadi pihak pengadai perlu bayar RM92.50 untuk pajakkan ini kepada Ar-Rahnu

 

jadi inilah sistem yang disediakan oleh pihak Ar-rahnu…buat overlap dengan modal asal..tak perlu modal lain…jadi tak prlu risau jika emas kita tak dapat di tebus…macam agen-agen yang jual emas…ini satu peluang baik jadi modal akan dapat…untuk emas baru…

jadi bolehla buat rempit emas RM6000 dalam masa 20 minit…heheheh….semoga penulisan geng kali ini dapat menambahlan ilmu kepada rakan-rakan pembaca…

oh sebelum geng tamatkan penulisan geng..geng nak tambah sikit…baru-baru nie ada seorang hamba Allah nie dia kata ..kenapa Public Gold buat barang kemas pulak? (lihat link bawah http://geng916.com/2010/02/product-baru-pendapatan-baru/)…. adakah PG dah tak boleh cari makan?ada masalah ke?hmmmm satu jawapan yang killer ..hehehe..jadi geng nak jawab di sini

ini pendapat geng la…bagi geng ini satu peluang…kerana barang kemas yang di perkenalkan oleh PG adalah emas yg mengikut harga pasaran dunia…kita kena ambil peluang ini… contohnya geng akan beli 2 atau 3 set barang kemas PG lepas nie..tujuan?..hehehe nak buat modal merempit la apa lagi…kita tahu ada Ar-Rahnu yg tak terima gold bar dan gold coin..hanya terima barang kemas..hehehe jadi…geng akan gunakan barang kemas sebagai modal untuk beli gold bar la..hahahha mudahkan…tiada masalah…selagi emas…emas berharga dalam apa rupa sekali pun…jadi boleh beli gold bar emas 999..heheheh dengan modal barang kemas 916..berat ooo barang kemas PG…cuba korang baca spect setiap barang kemas…hahahaha dah la beli tak ada upah tukang..pastu emas keselurah pulak tue..walupun barang kemas bukan dalam kategori emas pelaburan…tetapi ..barang kemas boleh buat modal…lebih baik dari beli barang kemas di kedai emas yang lain…peluang-peluang….rezeki-rezeki..jadi be creative and inovative…. 

untuk makluman para pembaca Seminar Emas anjuran Public Gold akan diadakan dibeberapa lokasi…kepada orang JB…jom kita pie seminar Pelaburan emas …klik link dibawah untuk maklumat lanjut…

http://www.flickr.com/photos/geng916/4405683889/

untuk setai sila hubungi geng di 0134353317…jumpa disana…

 

You may also like...

2 Responses

  1. zack says:

    salam

    saya dengar, kalau pajak di bank, tamat tempoh pajak dan tak dpt byr abis, nama boleh blacklist. betul ke? tak berapa paham sangat proses overlap di kpmnj ni.

    katakan lah dalam kes di atas, mungkin ini dlm kes yang sama kot http://geng916.com/2010/02/pengalaman-aku-merempit-vroom-vroom-vrooommmmmm/

    bayaran bulanan sebanyak 750 hanya dibuat sebanyak 3 kali, iaitu 2250 sahaja. semasa overlap, pasti ade lebihan 2430 kan? duit ni pun dpt kat kita kan? jadi kalau guna duit ni dan bayar terus pd kpmnj tentu boleh kecikkan sket instalment tu. am i rite?

    hanya kpmnj sahaja ke yang bole buat overlap? berapa kali boleh buat? ade possibility tak emas kite akan tergadai seperti yang sy dengar boleh berlaku dgn agrobank?

  2. zack says:

    btw, semua orang ke bole overlap atau cuma orang2 tertentu atau ahli sahaja?

Leave a Reply

Get Adobe Flash player