Kejuruteraan Bahan – Modul Emas – Topik Kepelbagaian Pengunaan Emas siri 4

Assalammualaikum kepada para pembaca blog geng916, diharap berada dalam sihat sejahtera di samping keluarga…ok melalui artikal yang lepas…apa yang telah kita ketahui?

  1. pengenalan emas; kenapa ianya berharga dari segi sains
  2. pengunaan asal emas adalah sebagai barang perhiasan dahulu dah guna sehingga ke hari ini…emas menjadi pilihan
  3. Emas sebagai matawang…

sekarang kita sambung lagi…kali ini kita tengok peranan emas di zaman global sekarang

Emas digunakan dalam elektronik

Industri yang terpenting yang mengunakan emas adalah dalam penghasilan barangan elektrik.dalam bentuk sold  alatan elektronik yang mengunakan volt yang rendah adalah mudah diganggu oleh hakisan dan lusih bila terkena sentuhan. emas adalah konduktor tinggi yang tinggi efisinya kerana mampu membawa aliran arus dan bebas dari hakisan. komponen elektronik amat bergantung kepada pengunaan emas. emas digunakan dalam connector, switch dan relay contact, soldering joint, connecting wire dan connecting strip.

dalam setiap setiap alatan elektronik termasuklah cell phone, kalkulator, PDA, GPS dan lain-lain alatan elektronik yg komplek, selain itu television, astro decoder juga miliki emas didalam circuitnya

salah satu cabaran dalam pengunaan emas dgn kuantiti yang sedikit adalah kehilangan logam dalam pegangan masyarakat. dekat satu bilion cell phone dihasilkan setiap tahun dan didalam nya ada lebih kurang RM1.65 nilai emas , dan jangka hayatnya hanya bertahan setakat 2 thn sahaja dan hanya sedikit dikitar semula.

Emas didalam Komputer

Emas digunakan didalam sebilangan komputer peribadi dan laptop. kepantasan dalampenghataran maklumat digital didalam komputer dari komponen ke komponen memerlukan conduktor yang effision. emas menepati kehendak ini lebih baik dari logam lain. kepentingan  dalam memenuhi kehendak ini yang tinggi menjadikan ianya berkos tinggisemua connector,motherboard, ram, processor, vga carg dll cable dalam komputer memiliki emas. emas didalam komponen biasanya di electoplated kepada logam lain dan diloyangkan bersama dengan nickel atau carbon untuk meningkatkan ketahanannya.

jadi para pembaca sekalian …cuba buka alatan-alatan elektronik anda dan perhatikan …manalah tahu..anda boleh kaya dengan emas guna semula ini

baik kita tanguh dahulu setakat ini dan akan bersambung dalam tajuk perubatan pulak…bersambung

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player