Kejuruteraan Bahan – Modul Emas – Topik Kepelbagaian pengunaan emas Siri 1

Assalammualaikum para pembaca blog Geng 916….bagaimana dengan kehidupan seharian…diharap kehidupan saudara dan saudari adalah lebih baik dari semalam… hmmm dah lama dah geng nak buat artikal nie..hehehe..tengah tunggu bahan..maklum la..kalau nak ajar orang..kena pastikan ilmu kita betul..

baik kali nie mari kita belajar..hehehehe..satu sabjek yang sinonim dengan student-2 yang ambil bidang kejuruteraan ….terutama mekanikal…..subjek Kejuruteraan bahan atau setengah ipt panggil sains bahan…tapi apa-apa pun bahan lah…

modul nie geng akan pecahkan kepada beberapa series……untuk siri ini kita mulakan dengan mukadimah la…ataupun pengenalan..hehehe kata orang tak kenal maka tak cinta..hmmm sebenarnya geng nak tulis dalam bahasa orang putih..sebab nota geng masa belajar dulu dalam bahasa penjajah nie..hehehehe…tapi tak apa geng cuba ceritakan dalam bahasa ibunda….cuma bahasa teknikal tidak akan saya ubah sebab ye la..istilah teknikalkan..senang faham sikit..hehehehe

ok mari kelas bermula

Emas – Kepelbagaian pengunaan emas

Pengenalan

Emas terkenal dengan tuangan kekuningannya yang merupakan logam yang paling lama digunakan oleh manusia. sejak dari zaman neolitik manusia telah mengumpul emas dari sungai-sungai, bekas-bekas lombong boleh kita jejaki sejauh 3500 sebelum masihi, dimana orang mesir purba (kaum-kaum sumaria di metasepotamia) mengunakan emas sebagai alat perhisan brg kemas, alatan ibadah dan alatan gunaan harian barangan rumah

sifat-sifat fizikal keindahan emas dengan digabungkan sifat-sifat fizikalnya yg lain telah menjadikan emas sebagai logam yang sangat berharga sejak sekian lama. menurut sejarah emas jugak telah menjad pecetus atau penyebab kepada konflik seperti kehancuran tamadun aztac dan inca, dan permulaan gold rush di America, Georgia, California dan Alaska.

Tempat depo emas terbesar di dunia boleh kita jumpa di Selatan Affrika di Precambrian Withwatersrand Conglomerate. keluasan lombong emas ini berukuran seluas beratus-ratus batu diameter dan melebihi dua batu kedalam  perut bumi…telah dianggarkan 2/3 dari sumber emas berasal dari Affrika selatan. Diantara pengeluar-pengeluar emas laian adalah dari Australia, Soviet Union, US (Arizona, Colorado, California, Montana, Nevada, Dakota selatan, dan Washinton)

kira-kira 65% emas diproses untuk kegunaan bidang Industri, terutama barang kemas, electrikal, elektronik dan industri seramik . Pengunaan dalam industri telah meningkat tahun demi tahun dianggarkan 25% dari perlombongan emas tahunan, selebinhya digunakan dalam penghasilan gaca gantian cermin yang dinamakan  Purple of Cassius, dimana di aplikasikan kepada cermin-cermin tingkap bangunan.

Sifat-sifar fizikal emas

Emas yang simbol kimia nya merujuk kepada Au adalah bersifat (malleable) mudah dibentuk, ductile dan sectile, dan merupakan konduktor haba dan elktrik yang tinggi dan kebolehan menangkis hakisan dan karat bila digunakan banyak kali. sifat malleable merupakan sifat logam yang membolehkan ianya dibentuk bila diketuk 10 kali lebih nipis dari kertas, helaian ini  kadangkala di sejat menjadi kaca untuk pantulan  infrared, di acuankan seperti tampalan pada gigi atau digunakan untuk saduran komponen-komponen. Kebolehan logam emas jugak adalah sifatnya untuk di drawn kan kepada senipis wayar dimudahkan untuk di masukkan kedalam circuits seperti transistor dan digunakan dalam industri sadur dan brazing alloy.

setelah sekian lama, emas telah boleh digunakan dalam industri dengan megabungkan dengan unsur logam yang lain seperti silver, copper, platinum dan nikel, Alloy emas biasanya di ukur dengan unit Karats.

setelah sekian lama sejarah bumi kita emas telah mempengaruhi kihidupan dengan menjadi simbol kuasa,kecantikan, ketulinan dan kejayaan. . Bersambung….

Next Class…….Kegunaan utama emas:- Barang kemas

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player