Kedai Emas tergamak kau!!!!!!

Assalammualaikum kepada para pembaca blog Geng916..diharap berada dalam keadaan sihat sejahtera..dah beli emas?dah?alhamdulillah….dah tambah asset emas anda?belum?kenapa?duit tak cukup?tak cukup berapa?100,200,300, atau 400?tak apa yang penting lock harga dulu..bayar deposit untuk lock harga..cepat anda tinggal sehari saja lagi..kerana haraga sangat murah sekarang…harga emas sekitar USD1107.90/oz…ini adalah entry point yang baik kepada para pembaca untuk mula menyimpan emas dan mengandakan emas..jangan lepaskan peluang ini…hubungan agen-agen yang berdekatan ataupun call GENG di 013-4353317…area sepanjang lebuh raya utara ke selatan boleh geng cover..tiada masalah…(hehehe maklum la geng nie orang utara..jadi alang-alang balik kampung kita jual emas jugak kan?)..ok kali nie geng nak cerita satu kisah..cerita nie..buat geng semangat nak menulis dan kongsi..kerana dalam hati geng ada bermacam-macam perasaan..marah..sedih..kesian..dan gembira….kenapa? semuanya berlaku apabila geng pergi pajak emas pagi tadi di KPMNJ…

Pagi sabtu geng bercadang nak pergi pajak 50g gold coin geng sebab perlukan cash nak beli barang kemas Public Jewellery…setelah siap katalog..geng pun berangkatlah ke Ar-Rahnu…sampai sana geng pun masuk kedalam..di dalamnya ada seorang pelangan sedang menunggu pegawai Ar-Rahnu…geng pun duduk disebelahnya…selang beberapa minit datanglah pegawai ar-rahnu menyerahkan kepada lelaki india tadi..aaa pelangan india…kenapa tak caya ke?betul lelaki tue india….jadi dia pun sains penerimaan..sambil tue geng punserahkan gold coin kepada pegawai ar-rahnu tadi..oleh kerana muka geng nie boleh dikatakan sebagai muka pajak..hehehe jadi pegawai tue pun yakin..geng tengok lagi india tadi dan emas nya…hmmm cantik barang kemas yg ditebus oleh india tue..besar rantai kawin..aaa..rantai sepenuhnya tiada loket..alah mcm filem hindustand tue masa diorang kawin..cantik…dia senyum…lalu geng menyapa..cantik rantai tue shining..dia pun senyum..memang cantik tapi barang tipu…ehhh lalu geng tanya..sebab terkejut..dia kata dia beli dan dicop ada 916..bila dia check dia kata hanya 750…sahaja..KPMNJ adalah ar-rahnu ke2 dia pajak…sebelum tue di ar-rahnu exchange…dia kata ini rantai kahwin..sedin betul tengok muka dia…dia nak jual semula emas tue…geng ingat nak beli…tapi entah tak tahu kenapa tak berasa nak beli…jadi lelaki tue beredar…lepas tue geng tersentak..apasalla aku tak bagi biz card aku..bisik hati geng…biarlah….

dalam masa menanti geng melihat surat pajak milik india tadi..geng ambil dan lihat detailnya….emas dia tadi adalah seberat 64.90g dan ketulinan adalah 18K…tersentak hati geng..sebab terkejut..18K adalah emas 750..lalu geng usha harga pajakkan terkini di Ar-rahnu yg dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia…harga emas 18K..RM101/g..jadi nilai marhum emas mamat india tadi…64.9 x RM101 =  RM6554.9. angap kos upah tukang RM5/g = 324.5…jadi total RM6879.40 kita amnggapkan RM6900.00

jadi mamat india tadi ada cakap yang emas itu dia beli dikedai emas dan cop 916..jadi harga emas semasa di kedai emas sekarang adalah RM138/g….jadi

64.9 x 138 = RM8956.2 ini belum masuk kos upah tukang..katakan upah tukang RM5/g…..64.9 x 5 = RM 324.50…jadi jumlah angaran = RM8956.20 + RM 324.50 = RM9280.70..wahhh maybe angaran kasar barang kemas tadi RM9300.00 berapa kedai emas untung….

RM9300-RM6900 = RM2400…..wahhhh kedai emas untung RM2400..ini baru satu kalau 3 atau 4 item sehari….dah berapa?seminggu?sebulan?setahun?giloooooooooooo…..sampai hati kedai emas….

jadi geng bertanya kepada pegawai Ar-Rahnu tadi…dia cakap sebenarnya memang begitu…amat jarang dia jumpa emas 916 ataupun sama seperti yang dicop…pastu geng tanya lagi gold bar bagai mana? dia kata setakat nie ok kalau emas 24K…bila di semak..tetap dapat 24K dalam decimeter…pastu geng tanya bagaimana pulak ada dakwaan yg emas PG 999 tak dapat 24K..setakat emas 950 saja…dia berkata..sebenarnya kaedah nak guna desimeter pun mempengaruhi …dia kata lagi..kalau penyemak itu kerap mengkocak bar dalam decimeter..nilainya sentiasa tidak akan dapat 24K…kalau sekali kocak..pasti dapat…kemudian mengikut maklumat yang geng dapat dari seorang pengajar di IKM…dia berkata nak guna mesin desimeter atau prisission metal tester..keadaan sekitar bilik harus bersesuaian..kerana mesin ini terlalu sensitif..jika terlalu terdedah dengan angin atau pergerakkan udara..akan memberi kesan kepada keputusan ujian tadi…

selain dari itu dia memberi beberapa tip untuk memilih emas…iaitu kalau beli emas jangan beli emas di bawah 5g…dan beli emas yang senang patah/rosak…kerana emas adalah logam yg lembut jadi semestinya akan patah…betul..mengikut ilmu yg geng tuntut ada kebenarannya…kerana emas yg banyak atau tinggi nilai emasnya..adalah lebih lembut…jadi jika anda para pembaca semua memiliki brang kemas yang bila baling ke kereta proton dan kemek kereta tue..jamin barang kemas tue kurang emas campuran saja lebih…tapi kenapa kena campur untuk buat barang kemas…senang saja…sebab nak mudahkan ketukangan…kenapa hanya guna nikel..cooper…brass..platinum.dan perak…ini kerana logam ini merupakan logam non ferrous…dimana tiada kandungan carbon…kerana jika ada carbon..logam akan keras..tapi rapuh…dan akhirnya akan berkarat…jadi hanya logam non-ferrous  saja sesuai digunakan…tapi kenapa logam tadi digunakan sedangan banyak lagi logam non- ferrous metal yang lain…kerana warnanya…contohnya..kalau nak brang kemas tue kuninggg sekuningnya campurlah dengan brass…kalau nak jadi oreng…campur la nickel/cooper…nak putih sikit..platinum lah jawapannya….

geng taknak cerita pasal bahan ini..sebab nanti bersiri lagi pulak..hehhehehe…cuma apa yang nak geng ceritakan mengikut Ar-rahnu…kalau nak dapat nilai 916 kepada brang kemas yg nilai asalnya bukan 916..kenalah jual kepada kedai emas..tetapi biasalah…potongan 30%-45% pasti dikenakan…

jadi soalannya….kalau semua kedai emas tipu mana mau beli barang kemas yang jujur…mana lagi kalau bukan di PUBLIC JEWELLERY la…kerana jaminan diberikan harga bayar balik yg adil..lebih kurang 20% saja…dan harga 15% lebih murah dari kedai emas…harga ikut semasa pulak tue…dan paling penting tiada upah kerja tukang yang tak masuk akal….caj kerja tukang tapi kedai emas tak ada tukang emas pun..gila-gila…untung atas angin saja…

jadi anda para pembaca boleh buat perbandingan..diantara kedai emas yang mengunakan harga yang ditetapkan oleh Federation of goldsmith and jeweller associations of Malaysia http://www.fgjam.org.my/ dengan emas yang dikeluarkan oleh Public Gold dibawah anak syarikatnya bernama Public Jewelry (Aurora Series)

jadilah orang yang berilmu…supaya kita tak sentiasa di tipu…banyak tue…bukan sikit beribu-ribu…patut la kedai emas tak ada yang bankrub…kalau kena rompak pun pasti masih berniaga jugak kan….

ok renung-renungkan..fikir-fikirkan….sebarang soalan boleh hubungi geng 0134353397 untuk tempahan barang kemas PJ…goldbar dan coin PG….dan ..Dinar PD….sekian Wsalam

 

p/s….tak semua kedai emas menipu…jadi pastikan anda tahu dengan siapa anda urus niaga…macam orang pantai timur kebanyakkan mereka akan ada kedai emas yang mereka percaya dan selalu pergi…..ok jumpa lagi

You may also like...

2 Responses

  1. Mariana says:

    Beli emas sememangnya tak dapat nk untung cepat kena la tunggu, sedangkan kalau simpan duit pun makan setahun baru dapat dividen. Kalau nk untung bila beli emas, minimum kena tunggu setahun atau dua tahun, baru lah untung…kalau nk untung cepat memang tak ada jalan mudah.Emas di pasaran akan sentiasa naik contonya RM88.00 pada awal tahun 2009 sekarang dah RM143.00.Kalau beli hari ni terus nak untung esok memang tak mungkin la kan.

  2. Admin says:

    betul tue saudari…memang benar..kalau setakat beli dan simpan sahaja…keuntungan hanya boleh kecapi dalam masa setahun atau lebih..kerana pelaburan emas adalah pelaburan jangka sederhana dan panjang…tapi jika mahu jangka pendek..kenalah berniaga emas

Leave a Reply

Get Adobe Flash player