Peranan emas bagi pandangan Geng 916

Assalammualaikum..kepada para pembaca semua…sudah baca artikal pasal pinjaman bank vc pinjaman Ar-rahnu?..kalau tak kena baca tau…

ok kali nie geng nak cerita satu kisah..mengenai dilema seorang lelaki bernama MAT…dia nie seorang lelaki biasa yang bekerja di sektor awam..dengan kelulusan diploma beliau mendapat gaji yang mencecah RM2400..sebulan….tapi oleh kerana berasa selesa dengan gaji yg tinggi  dia mudah lalai dan lemah…dia mula terpengaruh dengan pelaburan MLM….dan dll…hampir RM20k  beliau kerugian…selain bayaran hutang pinjaman peribadi…bayaran kad kredit jugak terpaksa di selesaikan…kereta pun harus di bayar jugak…sudah 5 thn berlalu MAt masih lagi dibelungi hutang…gaji bersihnya hanya RM800 sebulan sahaja…kemudian timbulah niat di hati nak berkahwin…dalam fikiran Mat mana nak cekau duit…mahu-mahu kena ada RM15K….jadi berbagai usaha dilakukan..dengan bakat ilmu..dia menjual karya-karya tulisan dia sendiri kepda sesiapa yg memerlukan….boleh la income setahun RM1500..tetapi masih tak cukup….kemudian dia terbaca blog pasal emas…3 mlm MAT takleh tidur…jadi dia mula beli emas..bermula dengan 1 dinar…pastu dengan konsep yg dia belajar dia dah miliki 3 keping 1 dinar..kemudian dia dapat tahu..jika menjadi agen dia boleh dapat komisyen dari urusan pesanan emas…bila di tanya berapa modal nak jadi agen? dijawab oleh geng….RM40K lebih kurang….terkejut Mat..mahal dari melabur dalam MLM…yup betul…Hi-O RM20k…emas RM40K…yes..memang mahal…tapi 40K tue untuk apa?..untuk beli emas sebenarnya…kerana untuk jadi agen Public Gold…kena beli satu set produk Emas Public Gold..iaitu gold bar emas 24karat ada 3..20g,50g & 100g….manakala syiling 24K pulak 50g…dan mesti beli jugak syiling emas 22K 1dinar, 5 dinar, & 10 dinar….jadi mat dalam dilema…mana nak cari duit…takkan nak buat loan saja…nak kawin nie…mcm-mcm dalam kepala saudara kita nie….jadi pada pandangan geng…geng tanya dulu loan yg lama berapa…dia kata kalau nak selesai mahu 30K 2 bank, bsn,CIMB dan Public bank…jadi gang cadangkan mat nie gabungkan semua loan jadi satu bank saja…iaitu pakai 1 bayaran…jadi mat pun pie la servey…yg plg murah interestnya adalah Public Bank…jadi mat pun ambil loan dari Public Bank sebanyak RM90K..dengan loan itu..dia buat penjelasan bayaran pinjaman kpada Bsn dan CIMB serta overlap kepada Public Bank…kemudian selebinya Mat beli emas jadi agen….dengan emas inilah mat gunakan untuk menambah asset emas nya..dan mengunakan emas dalam perkahwinan…sekarang nilai asset emas Mat telah bernilai RM51K….mat gembira dapat menunaikan hajatnya untuk berkahwin….

ini adalah satu kisah yang geng rasa ramai yang mengalaminya…ini adalah salah satu peranan emas …bagi geng apabila kita dah miliki emas..segalanya kita boleh lakukan..terutama apabila kita nak berniaga…kerana berniaga perlukan modal…cuba kita fikirkan jika Mat nak berniaga..modal 10K…rasa-rasa kalau tanpa emas Mat nak cekau mana?pastinya buat loan..dan dapat modal dibayarnya loan itu…tapi dengan interest yang tinggi sekarang nie..lambat sikit la nak langsai…..tapi jika mat ada emas…bila di pajak emas itu..dia akan ada duit untuk berniaga…tidak sangkut dengan bank…untuk tebus balik..kalau mat tak mampu..mat boleh jual emas itu…mat dapat duit dari keuntungan jualan emas…jadi tiada resiko…inilah peranan emas dan banyak lagi….

bagi pendapat geng emas ini bukan saja menjadi asset..bahkan sebagai punca pendapatan kepada kita….

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player