Bagaimana nak menambah emas dengan bantuan Ar-Rahnu

Assalammualaikum…salam emas kepada semua pembaca…Geng minta maaf kerana tidak dapat menulis apa-apa yang terbaru tentang emas..maklum la..sejak kebelakangan iniĀ  macam-macam pekara yang telah geng lalui…ada baik ada buruk..ada gembira ada duka…tapi life must go on…toward future….

pada kali nie gang nak bercerita mengenai bagaimana kita nak beli emas dengan bermodalkan 35% sahaja dari kewangan kita…kisah nie adalah update dari kampen 1Bulan 1 Dinar yang geng war-warkan selama ini…cuma ini info terkini… penambah baikan dari artikal geng yang bertajuk

Macam mana nak buat keuntungan dengan emas?Part 2 maybe finale

oleh itu pengiraan dahulu tidak digunakan…ini adalah pengiraan terkini

seperti biasa kaedah ini masih lagi mengunakan 1 dinar dan wang simpanan RM500…kena ada 1 dinar dulu baru boleh berjaya….Geng guna 1 dinar adalah kerana ini adalah emas yg murah untuk diperolehi oleh golongan-golongan sasaran geng…lokasi di KPMNJ JB (KOPERASI PEMODALAN MELAYU NEGERI JOHOR)

ok caranya….

1 ) lock harga emas baru melalui agen yg anda kenal

2) bawa 1 dinar ke Ar-Rahnu KPMNJ dengan sijil ketulinan..

3)pegawai Ar-Rahnu akan buat kiraan…cthn nya pada hari itu harga emas gadaian 916 adalah RM129. (makluman 1 dinar adalah emas 916 dan beratnya adalah 4.25g)

cth kiraan:-

4.25 x RM129.00 = RM548.25 (harga mahrumnya)

dapat ditangan adalah 65% drpd jumlah harga mahrumnya…..548.25 x 65% = RM 356.36 ( inilah nilai yang kita dapat)

4) tempoh matang penebusan adalah 6 bulan..walupun dalam bila-bila masa boleh tebus..tetapi suka geng cadangakan eloklah dibayar secara ansuran selama 6 bulan mengikut tempoh matang…tetapi Ar-Rahnu akan kenakan upah simpan kepada emas yg kita gadai tadi…di KPMJ upah simpanya adalah mengikut nilai jumlah marhumnya…dimana jika jumlah nilai marhumnya diBAWAH RM1000 upah simpanya adalah 0.65% dari harga marhum….manakala jika nilai marhumnya di ATAS RM1000 upah simpannya adalah 0.7% dari harga marhum tadi..jadi 1 dinar nilai upah simpannya:-

cth kiraan:-

jumlah marhum 1 dinar = RM548.25

upah simpannya 0.65%

jadi 0.65% x RM548.25 = RM3.57 sebulan…jadi 6 bulan…RM3.57 x 6= RM21.42 sahaja (boleh bayar terus)

ok untuk tebus emas adalah duit dari 65% tadi dibahagi 6 bulan…..RM 356.36 / 6 = RM59.39/bln

jadi sebulan kita kena bayar RM59.39 + RM3.57 = RM62.96…cincai kira RM63/bulan sahaja untuk tebus 1 dinar tadi..

5) dengan duit ditangan yang kita dapat dari pajakan 1 dinar tadi….kita gunakan bayar 1 dinar yang kita lock tadi dengan agen kita…kita dah ada 65% harga 1 dinar…cuma perlu tambah 35% saja lagi…kita boleh ambil dari modal RM500 yang kita komitkan tadi…

contoh kiraan

katakan lock harga 1 dinar = RM555

ditanggan ada RM 356.36 jadi perlu tambah….RM 356.36-RM555 = RM198.64(jumlah perlu ditambah)

jadi yang perlu ditambah adalah 35% = RM198.64 sahaja…dimana nak dapat duit nie…..dari modal yang kita ada RM500 tadi….jadi RM500 – RM198.64 = RM301.36 baki (simpan dalam akaun untuk digunakan sebagai penebusan bulan-bulan emas 1 dinar tadi jangan bawa ke bulan depan)

untuk bulan depan guna RM500 baru…jangan dari baki lepas…

6) dengan proses ini kita dah 2 keping 1 dinar… 1 ada kepada Ar-Rahnu….1 ada kepada kita yg baru dibeli tadi…jadi teruskan proses nie…bila dah dapat 6 dinar atau 7 dinar..pajakkan untuk beli 20g emas 999 yang nilai gadaiannya lebih tinggi yak nie pada hari nie RM141/g…kalau pajak nilai marhumnya adalah RM RM2820….65% = RM1833…kalau mampu boleh guna proses diatas…tapi kalau tak mampu boleh beli 1 dianar 3 keping..kan untung

kenapa kita kena susahkan diri buat cara nie..dan kenapa saya lebih galakkan guna cara nie?…ini adalah kerana dengan cara nie kita boleh beli emas banyak dengan bayar sedikit contohnya yang saya dah buat…saya beli 4 keping 1 dinar sekali gus dengan bayaran harga 1 dinar melalui easy payment yg PG perkenalkan…hehehehe……jadi sebulan saya beli 4 keping 1 dinar dengan harga yang sama..hehehehe sebab harga sentiasa berubah…tak kisahla kalau harga turun..yg risau kalau harga naik..jadi kaedah nie..paling best bagi saya yg baru nak kumpul aset emas dengan modal kurang RM600…jadi selamat membeli emas…semua orang boleh beli emas….orang miskin akan kaya raya jika dia guna cara ini insyaallah …ingat korang kena disiplin…..dan buangkan tabiat pembaziran…berhentila merokok tue..beli emas lagi bagus la…kurangkan merokok…merokok itu HARAM

tapi ada satu lagi teknik yang sudah semakin porpular dikalangan pelabur yang hendak beli emas dengan hutang arrahnu….caranya mudah saja yakni dealer pajak emas diatas nama pelangan kemudian dapat pinjaman 65% dari nilai marhum…jadi selebihnya yakni lagi 35% dibayar oleh pelangan….jadi dealar akan dapat semula jualan emasnya dari 2 sumber yakni arrahnu dan pelangan…jadi para pembaca pilihlah yang mana berkenan…yang penting kita mulakan simpanan emas…kita takkan tahu harga emas akan naik sampai berapa…

You may also like...

10 Responses

  1. Shahrul says:

    Salam tuan,

    Pandangan saya artikel yang sangat menarik dan sesuatu yang memang boleh dilakukan. Dan memang tepat pada target kelompok.

    Jika tidak keberatan bolehkah saya republish post tuan ini di laman blog saya. Dan saya akan masukkan link tuan di dalamnya. Suatu ilmu yang saya kira sangat berguna bagi orang yang masih mencari cara dan kaedah bagaimana mahu menyimpan emas.

    Wassalam

  2. Admin says:

    wsalam..terima kasih..tiada masalah…dipersilakan…saya tiada halangan…sharing is caring…kita kongsi sama-sama…cuma jadikan pengalaman yg terjadi kepada saya…baru-baru nie ada org bising kerana saya menciplak tulisan orang..sedangkan saya dah nyatakan sumber mana saya ambil…hmm tak apalah…itu yg terjadi kepada saya….tapi jika sesiapa nak republish dari blog artikal saya saya izinkan…silakan tuan

  3. Shahrul says:

    Terima kasih tuan kerana membenarkan saya republish post tuan ini. Saya Juga tidak keberatan jika terdapat sebarang post di dalam laman blog saya yang tuan ingin ambil untuk republish di blog tuan. Saya juga berbesar hati jika ilmu dan pandangan yang saya beri dapat disebar luas kepada semua pihak masyarakat. Kita sama-sama berjuang menyebarkan apa yang baik kepada masyarakat sebagai panduan untuk mereka. Insya-Allah, Allah maha melihat segala perbuatan hambanya. Segalanya akan dibalas, baik yang buruk mahupun yang baik.

  4. Admin says:

    terima kasih…terima kasih…marilah kita sama-sama menyebarkan kebaikkan penyebaran emas…sebagai simpanan..sebagai pelaburan dan sebagai income tambahan….supaya orang miskin jadi kaya…supaya tiada sudah rancangan bersamamu…tiada sudah tabung minta sedekah..tiada bantuan pprt…dll…insyaallah

  5. amir says:

    salam tuan blog..saya amat tertarik dengan isi artikel ni..hehehe..nak letak kat blog saya ek..tQ

  6. Admin says:

    Wsalam….terima kasih….dipersilakan…ambilah..sampaikan..ajarkan kepada semua…kongsi segalanya…supaya semua orang boleh bina asset emas…beli emas sampai kering..
    silakan tuan…sharing is caring

  7. Salam Tuan,
    Saya banyak baca artikel2 tuan di sini….
    cuma saya nak post kan perkongsian ini kat sini je…. (sbb xtahu nak postlan kan mane) banyak sgt artikel yg dibaca.

    saya baru je jadi agen PG pada 17/12/2010 yg lalu… cicit kpd jutawanemas En. Syukor.

    Hanya satu je… ingin saya katakan disini…
    TAHNIAH & SYABAS Tuan,
    dr permulaan tuan ceburi biz nie… kesukarannya… susah senangnye… saya amat respect pada tuan. w/pun tuan peringkat adik saya… tapi pengetahuan dan ilmu di dada tuan sangat hebat. I solute U!

    Harapan saya semoga tuan boleh share segala info2 ttg biz emas nie bersama saya dalam PELUANG HEBAT ini.

    Terima kasih tuan,

    Arms Rezeki Emas
    (Cikgu Hamran; Kota Bharu)

    013-9578108
    publicgold_hamran@yahoo.com.my

  8. Admin says:

    terima kasih
    saya amat hargai sokongan saudara…insaallah saya akan berkongsi ilmu ini….
    ilmu yang saya miliki adalah kurniaan ilahi untuk disampaikan kepada seluruh orang-2 yg berfikir untuk memanafaatnya…insyaallah…

  9. Ban says:

    Assalamualaikum… Bagai mana kalau saya nak beli emas?? saya sekarang duduk di sabah, Tawau

  10. Admin says:

    wsalam…kamu boleh hubungi agen-2 disana…seperti dealer-2 saya…

    Name:-Nor Haizam b Md Warap
    Email:-norhaziqali @yahoo.com
    No. Tel:-0127522644

Leave a Reply

Get Adobe Flash player