Yang pergi tetap pergi…..kita yang hidup nie harus teruskan hidup..life must go on!!..jumpa PAK HABIB Kedai emas..hehehe

Assalammualaikum kepada para pembaca sekalian…hari nie marilah kita sedekahkan al-fatihah kepada sultan Johor yang telah kembali kerahmatullah…dan sedekahkan jugak kepada umat-umat islam yang lain yang telah lama pergi meningkalkan kita…hari nie geng ingat nak pergi merempit emas..saja nak apply teory yang geng fikirkan semalam…ingat nak pajak 50g…nak rempit 20g 2 kpg…alang-alang harga dah sedap…tapi bila aku keluar dengan PGP aku..aku dapati hampir semua kedai tutup dan ramai orang memakai alatan berkabung seperti songkok berlilit tali putih bagi lelaki dan tudung putih oleh wanita..jadi terdetik dihatiku….walaupun dia bukan sultan aku…kena la hormati jugak sebab aku mencari rezeki di tanah jajahannya..jadi aku pun batalkan niat aku..aku pusing semula mengala ke larkin…

semasa aku melalui larkin aku dapat lihat jugak ada kedai-kedai yg masih beroperasi seperti kedai makan..ramai orang datang makan di kedainya..aku pun berfikir..kenapa dia tak tutup?tak ada adapkah dia?dan bermacam-macam lagi..ini semua tercetus dalam minda prasangka buruk aku kepada pekedai itu….tup.tup.tup…tiba-tiba aku terfikir…..
ramai betul orang makan kedai di kedai dia…masyuk dia hari nie…aku pun sampai melalui BBU..aku belek dompet aku..alamak ada RM35 sahaja..ishh tak cukup nie..inilah..bila gila sangat nak beli emas..sampai lupa untuk simpan sikit dalam poket..hehehe. ..jadi aku pergi ke ATM yang terdekat..alamak out of service la pulak…hmm jadi aku pergi ke PLAZA ANGSANA..alang-alang masih awal…

jam menunjukkan pukul 12tgh hari….aku masuk ke angsana…aku terus parking kereta di tingkat atas sekali….lepas parking aku masuk keangsana…hmmm didalam angsana kedengaran alunan bacaan ayat-ayat suci al-Quran…bagus shopping komplek nie…aku pun ronda-rondalah didalam shopping komplek itu..

kedai pertama aku singgah di kedai komputer YES..pengedar model Acer..tapi ada jugak dia jual model lain..DELL…aku pun sedang mencari netbook ..tapi mahal RM1400..dan besar..tak berbaloi aku beli sebab masih besar..kecil sikit dari laptop aku..dan design tak best..menarik lagi netbook model Asus yang aku tengok di Giant tempoh hari yang berharga RM1099..sebab netbook nie aku nak guna utk buat bizz..senang nak bawa…simple…letih berjalan..aku lepak jap depan kedai yang menjual PS2…

semasa duduk aku lihat ramai pekerja-2 didalam plaza itu mengenakan pakaian berkabung..bagus aku fikir…kemudian aku merenung kedai yg jual PS2..hmmm harga PS2 RM440..dapat consule set…beg…memori card…15 keping game…hmmm satu tawaran yang baik..murah…dalam kedai tue jugak jual mobilephone.hmm bijak aku fikir sebab tak fokus kepada satu produk…dan ramai orang berkunjung…

kemudia terdetik dalam otak aku…hmm.apa yang aku belajar hari nie…peluang yang ada..ruang yang diberi..kita pasti akan memperolehi keuntungan…seperti kedai makan di larkin tadi..ramai orang datang makan…walaupun hari nie johor berkabung..tetapi apa hubungan sultan dengan pekedai tadi…dia gaji hari…sultan dan kerabat ada elaun bulanan…kalau tak berniaga..mana pekerja dia nak dapat duit?ciput la income hari nie…lain la sedara mara pekedai tue yang meningal…hmm jadi dia ambil kesempatan buka kedai…sama jugak dengan pekedai-pekedai di dalam Plaza angsana…kalau tak niaga hari nie mana nak cari duit..sewa dah mesti mahal…jadi kena buka jugak…ada org atau tidak peduli apa…jadi aku pun muhasabah diri…biarlah..yang mati tetap mati..dia dah lepas dari kehidupan dunia…sekarang di alam kubur…jadi kita yang hidupnie..kena teruskan hidup…jadi aku bingkas bangun dan terus menuju ke mesin ATM cimb..ambil duit…lepas tue aku lalu di satu kedai barang kemas..Habib …

hmmm terdetik dalam hati nak try test ilmu yang aku peroleh selama aku menceburkan diri dalam emas nie…jadi buat pertama kali GENG916 masuk kedalam kedai emas milik pak Habib…langkah pertama..geng tengok harga emas semasa..hmmm emas 999 RM146/g..ok masyuk..geng tengok barang-barang kemas didalam nya..hmm cantik design..tapi mak aiii…mahalnya…semua ribu-ribu…geng di hampiri oleh seorang awek nie..lalu dia tanya…encik cari apa?boleh saya tolong?geng senyum..lalu menjawab..ini design baru ke?lalu dia berkata..ya….lalu geng bertanya lagi..ada tak yang baru tiba?new arrive?..dia pun tunjuk..wow..paling murah RM2500.00…lalu dilihat ada beratnya 15.4g….hmm kalau dikirakan…15.4g x RM146g =RM2248.40 harga sebenar..jadi…harga tukangnya lebih kurang…2500-2248 = RM252..wahhh masyuk betul kedai pak habib nie…lalu aku tanya..ada gold bar tak..dia kata ada..hmm senyum aku…

aku pun usha ..di kedai emas Pak habib nie jual 2 jenis emas jongkong…satu jenis 2 design..Bar PAMP..lihat gambar

ini gambar dari blog jutawan emas (merupakan mahaguru pelaburan emas..ramai orang yang telah sedar tentang pelaburan emas bila baca blog dia termasuklah aku)…bukan geng yang ambil..sebab kedai pak habib tak bagi ambil…jadi tak apalah..berat emas yang dibawah 30g adalah design yang jenis nie..di kedai tue…geng tak tanya pulak ada berat apa lagi…paling kecik 5g…jadi geng tanya dia…kalau geng jual semula dia terima ketidak…dikata terima..hmmm ok berapa potongan geng tanya..dia dengan selamba jawab 30% perhhhh macam kedai pajak pulak harga dia…lalu geng tanya lagi..kalau plastik buka dan emas bercalar terima tak..sekali lagi dia senyum..terima tapi tetap potong 30%…ok…kemudian geng tanya dia..kalau emas lain terima tak..dia tanya emas jenis apa encik?lalu geng keluarkan lah emas Public Gold..gold bar 50g..dia kata tak terima….geng tanya kenapa?sebab Pak Habib tak terima emas lain..ok…tapi saja nak geng nak test…kan emas nie..emas tetap emas kan..walupun jenis apa pun..hehehe..dia masih cakap maaf tak terima ..oklah…kemudia dia tanya abang (dah mula bahasakan diri abg kat aku..hehehe) berminat dengan emas jenis nie..dia tunjukk emas bar 100g…

lalu dia kata emas ini sesuai untuk buat pelaburan..walaupun buruk rekaannya tapi ada nilai (memang la..emas..debu pun bernilali la)..geng pun cakap..ooo…lalu geng tanya yang 5g tue ta sesuai ke buat pelaburan…dia kata tak sesuai sebab kecik sangat..(apa la..macam nie pun ada orang ka)..lalu tanya lagi berapa..dia kata RM14600..oic..kalau tolak dia cakap 30% jugak kena cantas…fuhhh rugi..lalu geng pun cakap..ooo emas saya pun ada 100g..lagi cantik dari nie..tapi harga murahla..13k saja..dia pun terkejut…betul ke bang..emas mana?geng pun tunjuk emas PG tadi.lalu dia belek-belek..(bah masuk perangkap..hehehe) lalu dia bertanya abang dapat mana…(sekarang giliran aku pulak jual emas kat dia)…geng pun mula introduce..yang geng nie agen Public Gold..penjual emas pelaburan..dia hairan ..lalu geng jelaskan lagi PG bukan sama dengan Public Bank..fuhh banyak nak kena terang ni..tak apa..geng ambil kerusi lalu geng pun duduk dan bagi penerangan…yang shok dan bestnya pelanggan dia datang dan dengar penerangan geng…hehehe curi pelanggan…nasib baik geng ada bawa biz card..habis 17 keping biz card geng…tapi tak jual sebutir emas pun..tapi tak apa geng tak kisah sebab 17 orang dah ada ilmu emas dari geng..kalau tak beli pun..ilmu dapat di peturunkan..dapat pahala..heheh yang bestnya …dia orang terkejut sebab PG terima emas dalam bentuk apa pun dan hanya di potong 5%-6% saja…cuma diorang risau nak beli atas orang saja..jadi kalau Public Gold buka cawangan di JB nanti..geng jamin ramai orang akan datang beli…sebab emas PG murah…hehehe…

ok kenapa geng kata emas Public Gold murah..ok ini dari pandangan geng la…

emas Pak Habib…100g=Rm14600 bila beli la…sebab 1 g=RM146. manakala emas Public Gold sekarang belian RM129940.00…jauh beza kan..berat sama..tapi harga segram jauh beza..ok…emas pak Habib bila jual dia potong 30% jadi harga yg kita dapat..14600×30% = RM4380…jadi..kita hilang sebanyak RM4k..kita cuma dapat RM10220 hhmmm tak rugi ke?

ok emas Public Gold..bila kita jual sekarang harga yang kita dapat RM12344…beza berapa tuan-tuan dan puan-puan? emas pak habib RM10220-emas Public Gold RM12344 = RM2124…fuhhh jauh tue…jadi mana emas pelaburan yang menguntungkan? ok..kalau nak tahu harga emas Public Gold boleh layari web ini http://publicgold.com.my/index.php harga emas update 20 minit..kalau berminat call geng di no 1034353317…sms pun boleh…anytime…

lepas tue geng keluar dari kedai Pak Habib dengan penuh puas..sebab dapat berbual pasal emas….kemudian geng terus ke kedai graphic untuk design biz card baru..biz card penting..jangan buat jenis ayam..buat ug paling mahal..sebab pada card itulah teteranya bukti kekayaan kita dan cara pemakaian kita sebagai agen..jangan pakai seluar pendek pastu jual emas..siapa nak percaya…betultak…jadi tunggu minggu depan…geng akan tunjuk biz card geng…ok..semoga para pembaca mendapat ilmu dari bacaan ini..jumpa lagi..bye-bye…

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player