2010..ketakutan yang menghantui diri aku…..

assalammualaikum wahai para pembaca..apa khabar…maaflah sekali lagi dipohon kerana tidak dapat menceritakan lagi pasal tempat merempit di JB…tapi untuk pengetahuan para pembaca terutama penyimpan-penyimpan emas…mengikut informer beritahu..di pontian ada r-rahnu yang terima gold bar dan gold coin sebagai pajakkan..tapi ada syarat-2nya…

1)mesti bawa IC

2)mesti bawa resit pemilikan emas(resit bayar..kalau tak ada buat baru..pandai-2la)

3)kena isi borang di R-rahnu ahli yapien…

ini adalah kehendak r-rahnu disitu bukan semua r-rahnu…ok selain tue POKLI ada maklumkan yang bank rakyat di Ipoh perak terima jugak gold bar dan coins..jadi org ipoh checkitout

ok berbalik kepada cerita aku..apa yang aku dapat dari seminar semalam?aku dapat 3…tapi yg penting 2

1)ketakutan…..

aku rasa sangat takut apabila di ceritakan oleh pembentang-2 mengenai ekonomi dunia pada masa sekarang dan akan datang…ini kerana..tiada khabar berita dari ekonomi sekrang….semuanya berpunca dari sistem dan dollar …tapi apa kena mengena aku dengan dollar?aku bukan main forex dollar pun tapi kenapa?sebenarnya..segalanyaa…

kerana korang tahutak segalanya yang kita gunakan sekarang adalah hasil dari dollar..eh ye ke?bukan ringgit malaysia?betul..tapi korang cuba fikir..negara kita nie…cthnya…gula..kenapa gula naik?bukan ke kerajaan dah tarik subsidi gula sebab tue gula naik..kan kerajaan nak kampen kurangkan gula?ye ke?…bagaimana pula dengan roti putih yg ditarik subsidinya…dulu roti RM1.80… sekarang dah RM2.15…ala naik berapa sen saja…tapi bagaimana orang yang berniaga buat sandwish?roti bakar?ada diorg naik harga?cuba korang sevey…korang tahu sebenarnya bukan sebab roti yg naik..tapi alatannya yg buat harga naik…aku nak tanya korang mesin-mesin yang diorang guna tue beli di malaysia ke?ada ke kilang yg buat mesin?kalau untuk IKS mungkin ada..jadi mesin beli kat luar negara..germanya…dan aku nak tanya korang..diorang nie bayar guna cash ke?tiada…diorang guna bon…dan adakah dalam RM…tentu sekali tidak..semua dalam dollar…jadi dari rentetan tadi…kalau nilai dollar jatuh…harga mesin naik dak?mesti la naik…jadi..kos pemprosesan naik…jadi harga roti tetap akan naik..mesin pun sama..nak beli komponen tue..pakai RM ke…semestinya dalam dollar semuanya berkaitan dengan dollar…emas naik sekarang pun disebabkan oleh dollar..sebab tue gula dikurangkan subsidi sebab ramai org makan gula….roti jarang…tapi ini..tapi korang tahu dak kenapa dollar boleh jatuh…senang saja sebab riba

kenapa riba?sebab kerajaan amerika dah bayak cetak duit untuk bail out/ selamatkan bank-bank dan syarikat-2 yg berkepentingan di US dari bungkus…bila bungkus..semua orang yg simpan duit tak kira banyak mana pun akan lesap…tak kira pakai kad kredit ke..bon ke…check ke..apa-apa yg melibatkan bank yg nak bungkus tue…semua kapusss terus…jadi bila duit orang kapuss..apa akan jadi pada masyarakat yg labur/simapan duit disitu?akan berlaku mcm-mcm sebab kesempitan kewangan..jenayah akan berleluasa..bila berlaku…tempat yg selamat takkan selamat…berlaku krisis dan bermulalah kejatuhan ekonomi..tadi dollar..sekarang ekonomi…bila berlaku bergini..penawaran akan ada tetapi tiada permintaan..dan berlakulah inflasi…bila terlalu banyak sangat penwaran tetapi tiada produk org nak beli…pengaguran akan berlaku..sebab syarikat nak cut kos sebab nak menapung kerugian sebab produk keluaran taknak orang beli..mcm proton…rakan aku kerja situ…kerja 4 hari…kerja separuh hari..sebab tak ada kerja orang tak beli kereta..sebab org tak ada duit..ok..bila ramai mengagur..kitaran kewangan takkan berjalan..sebab orang tak ada duit nak beli barang…bermulalah keruntuhan ekonomi..jadi apa yg akan dilakukan oleh kerajaan US…diorang suntik duit kepada syarikat-2 yg kerugian ini…diorang akan cetak duit la..cetak sesuka hati…maka jatuhla nilai dolar seperti sekarang nie..1 dollar bersamaan dengan RM3.3 duit malaysia…dulu RM3.6…dan jika berterusan akan berlaku..hyper inflasi…bila US lumpuh…apa akan jadi kepada negara-negara lain yang disokong oleh ekonomi US/ dollar…akan turut terjejas…..bagaimana pula dengan MALAYSIA?korang kena faham sistem yg digunakan adalah kapitalis dan riba banyak…bila syarikat-2 asyik bail out…interest semakin tinggi jadi tangungan hutang yg melebihi kemampuan..last..bangkrub…bungkus….abis…nilai dollar akan jadi ZERO..KOSONG….emas akan naik melonjak selonjaknya…..

jadi yang merisaukan aku..apa akan jadi pada generasi akan datang?katakanlah aku kawin tahun nie..dan dikurniakan anak..20thn akan datang bagaimana aku nak menampung hidup nya?berpeluangkah anak aku kemenara gading?mampukan aku nak menapung pembelajarannya?walaupun dah ada pinjaman MARA, PTPTN, JPA dll…tapi bagaimana pula dengan keperluan nya yg lain?laptop..baju…kelengkapan yg lain bagaimana?ini baru anak aku sorang..takkan sorang saja..mau-mau 5 orang..hehehe bagaimana ?korang fikirlah sendiri

2) alhamdulillah

bersyukur aku…kerana walupun aku sangat takut tapi aku tenang kembali..sebab aku tahu..aku dah mulakan langkah aku…iaitu aku dah mula menukarkan simpanan aku dari bentuk wang fiat kepada emas…alhamdulillah…jadi jika berlaku apa-apa¬† aku takkan ada masalah..sebab emas boleh bantu aku…syukur kepada Allah kerana menciptakan emas…kerana bila nilai matawang dah jatuh..tak kira jatuh berapa pun aku ada emas…bila nak guna wang fiat..aku pajak emas tue..dapat duit..pastu tabus balik dapat emas tadi semula…hehehe selamat keluarga aku..

jadi bermulalah menyimpan emas…setailah aku…

http://www.flickr.com/photos/geng916/4340727802/

You may also like...

Leave a Reply

Get Adobe Flash player