Bagaimana nak mulakan pelaburan emas nie?

Assalammualaikum..kita bertemu lagi…bagaimana dah semak harga emas hari nie?..yup harga emas dah sekitar sekitar 1104.1 oz….senang cakap sekitar RM122.22/g…hmm bayangkan kalau ada emas 20g…= Rm2444.40…tapi saya jual Rm2699….ehhh kenapa mahal Rm254.60?..hehehe nanti saya ceritakan…

baik dalam pelaburan emas ada 2 jenis tujuan….1)simpanan 2)perniagaan…tapi saya ambil kedua-dua..kerana saya asalnya nak simpan emas sahaja..tetapi dah terlibat dalam perniagaan pulak…ehh macam mana pulak…hehehe nanti saya ceritakan

ok pelaburan emas ada dua jenis..satu dalam bentuk fizikal…boleh pegang emas di tanggan…satu lagi dalam bentuk simpanan di bank..maya..hanya nampak no dalam buku simpanan emas sahaja…ok antara kedua-dua pelaburan nie saya pilih dalam bentuk fizikal…kerana dalam bentuk maya nie saya was-was sikit dari segi syariat..boleh rujuk penulisan saya sebelum nie…bertajuk Hukum Akaun Pelaburan Emas Di Bank Malaysia

ok pelaburan emas dalam bentuk fizikal ada 3 jenis…

1. Emas syiling

2. Emas Jongkong

3. Barang Kemas

saya pilih emas syiling dan jongkong…kenapa tidak barang kemas….sebenarnya..emas tak kira bentuk apa pun sama saja…sebab emas tetap emas ..betul tak…cuma saya nak maksimumkan keuntungan dan minimumkan kerugian…kerana barang kemas kalau kita beli mahal dari harga emas semasa ini kerana harga barang kemas termasuk dengan harga upah tukang emas…bila kita jual harga murah..termasuk jugak dengan harga susut nilai tinggi lebih kurang 25%-40%..rugi-rugi….sebab tue barang kemas tidak dianggap sebagai emas pelaburan..satu lagi barang kemas sekarang nie bayak sangat batu permata..beli mamang mahal tapi lepas tue tiada nilai..pernah tenggok/jumpa kedai pajak berlian /batu permata?

apa ciri-ciri emas pelaburan adalah:-

1. Mudah dibawa
2. Mempunyai saiz, bentuk dan berat yang standard.
3. Mudah ditunaikan.
4. Mempunyai perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (dipanggil spread)

5. Boleh digadaikan.

mana nak cari emas syiling dan emas jongkong?

Di Malaysia, terdapat 6 institusi yang menjual emas fizikal untuk pelaburan iaitu:
1. Maybank – Syiling Kijang Emas
2. UOB Bank – Syiling Emas dan Jongkong Emas
3. Public Fine Gold International Sdn. Bhd. Gold – syiling dan jongkong emas

You may also like...

8 Responses

  1. sham says:

    salam,
    saya mempunyai patung naga emas, kandongan emasnya hanya lah 70 to 80% dan baki nya adalah gangsa. Adakah barang ini laku kalau di jual? Minta jasa baik Pihak Tuan/Puan memberi komen.

  2. wsalam..saya rasa saya boleh tolong..kerana jika naga itu emas..semua boleh di jual..cuma kalau nak jual saya rasa rakan saya lebih suka akan emas..tapi kalau saudari nak jual terus..jual saja kepada PUBLIC GOLD..diorang akan test ketulinan emasnya dan akan bayar ikut berat..

  3. sham says:

    terima kasih atas info yg di beri, tapi saya ada beberapa masalah;
    1. Ada tak Public Gold di Penang?
    2. Saya tidak ada surat belian, adakah mereka atau kawan saudara terima jika saya hendak menjual nya?
    3. Apakah nama alat yg nak menguji ketulinan emas?
    4. Perlukah sesuatu brg perlu di potong utk menguji samada brg itu tulin atau tidak? Atau equipment tersebut boleh mengesah kan brg tersebut emas tanpa di potong?
    5. Berapa lama kah process utk test ketulinan itu di lakukan?

  4. sama-sama…
    1)public gold memang ada di penang..ibu pejabat pg berada di hadapan kompleks bukit jambul dan di jalan bishop dekat padang kota
    2)jika tiada surat belian..kami tetap terima kerana ianya emas..tapi kami akan gunakan sistem ar-rahnu…tapi bergantung kepada indivitu yg saudara berurusan (saya akan maklumkan kepada saudara jika ada info baru..(saudara nak jual gold bar/coin dari mana sumber)
    3)alat yang di gunakan dinamakan decimeter harga RM6500 boleh didapati di dalam Mudah.com
    4)jika barang kemas..mengikut pengalaman rakan saya..barang kemas yg ada batu ar-rahnu tidak potong..sebab hanya guna mesin decimeter saja celup dan timbang..kerana jika tak silap saya decimeter mesin yg mengunakan frequency getaran..
    5)tak lama..pada waktu itu sahaja..tak sampai 15minit urusan..

    saya harap saya dapat membantu saudara..jika ada apa-2 boleh emailkan di ryz_rizan@yahoo.com dan di facebook serta hubungi saya di 0134353317

  5. kak syam says:

    salam saya amat seronok baca cerita ttnh perlaburan emas dulu kita tak difahamkan tu yang dok simpan duit kertas di bank…insyakallah nk jadi agen ….

  6. Admin says:

    wasalam….betul…ini baru ilmu emas…ilmu berniaga emas lagi best…cepat jadi agen sementara harga emas masih murah…peluang gini bukan senang nak cari..boleh hubungi saya…saya sedia membantu..

  7. lan says:

    salam rizan…
    saya berminat nak jadi ejen PG.. tetapi setakat ini saya hanya mempunyai satu 50gran dan dua 20gram gold bar… jmlah keseluruhan ialah 90 gram..
    apakah cara yang boleh membantu saya untuk mencapai tujuan tersebut?
    setakat ni saya xde modal lain untuk ditambah..
    harap dapat penjelasan:-)

  8. Admin says:

    saya ada caranya…sila hubungi saya untuk keterangan lanjut….0134353317

Get Adobe Flash player