Apabila kita susah disebabkan jatuhnya Ringgit..

Salam sejahtera kepada para pembaca sekalian…geng berharap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera berbahgia disamping keluarga..

baru baru nie geng ternampak satu post dalam FB dan dishare oleh ramai rakan-2 FB tentang Inflasi…tulisan Azizi Ali…(siapa Azizi Ali nie?..hmm kena google yer)…ini salinan post beliau

14317475_10153868325993148_7846377524577599264_n

SELAMATKAN DIRI ANDA DARIPADA KEJATUHAN RINGGIT

Sepertimana yang boleh kita lihat dalam graph berikut, nilai ringgit telah jatuh dari paras sekitar $1 = RM3 lima tahun lepas ke paras sekitar $1 = RM4 sekarang. Kejatuhan 33% ini adalah satu prestasi yang buruk. Ini bermakna kuasa pembelian serta net worth kita telah jatuh 33%!

Worse, by the look of things, situasinya tidak akan menjadi lebih baik dalam masa2 terdekat. Malah ianya mungkin akan menjadi lebih buruk di masa depan.

Sebagai rakyat, kita tak dapat membuat apa2 untuk menahan kejatuhan tersebut. Masalah itu adalah luar di kawalan kita.

Bagaimanapun, kita boleh mengambil beberapa langkah untuk melindungi diri dan keluarga daripada kesan2 buruk ini. Salah satu langkah tersebut ialah dengan melabur dalam emas serta membuat pelaburan itu dengan secepat mungkin.

ok sehingga itu sahaja post beliau…dia kata masalah inflasi…apa itu inflasi..ok geng share video dibawah…para pembaca boleh tonton

 

ok senang cakap …inflasi nie bukan benda baik…dan kejatuhan nilai ringgit pun bukan pekara yang boleh diambil ringgan….

seperti dia kata ianya diluar kemampuan kita…ianya kerja kerajaan…kita orang biasa akan hadap benda nie…nak marah pada kerajaan?…silakan….nak tukar kerajaan?… silakan…tapi soalan kena Tanya adakah dengan marah dan tukar kerajaan akan boleh selesai masalah?…adakah dengan sekelip mata selepas diumumkan keputusan pilihan raya kerajaan tukar…terus ekonomi di MALAYSIA akan ok?…belum tentu lagi bro…jadi bagaimana?..inilah geng nak ajak berfikir sejenak…buat apa kita perabih air liur sembang dikedai kopi bab politik maki sana sini kerana kenaikkan harga brang dll…baik kita take action…tapi actionnya kena betul la….

disini geng nak kongsi serba sedikit ilmu yang geng kutip bila geng hadiri seminar-2 tertentu…ok..

1.jika kita berasa pendapatan kita tak cukup untuk menampung perbelanjaan harian….apa nak buat…jawapannya mudah….tambah income la…tapi sebelum itu…kena bedah siasat income kita bulanan..kena check tulis secara jujur apa yang kita buat dengan duit kita apabila dapat gaji…..contoh seperti dalam video dibawah

kenapa geng ambil video nie..sebab geng dah pernah pergi bengkel beliau anjuran MARA…jadi geng ada ilmu BMW dari beliau…hehehehe…x faham kena TT dengan geng ler jawabnya..hehehe benda simple sahaja…anda juga boleh google ada biasanya hamba-hamba Allah yang share….

apabila dah buat…simplifykan kewangan kita….tanamkan azam untuk keluar dari HUTANG…bila dah keluar..dah jangan nak berhutang…dan cuba jadi orang berdikari…jauhi sifat suka berbelanja untuk dapatkan perkhidmatan…macam repair paip bocor…tukar minyak kereta dll…cuba belajar..kena berani..kalau x susah nanti..jangan suka amalkan budaya tinggal kereta untuk service…cuba tunggu dan tengok dan kalau boleh minta makanik tunjuk…

2.Jaga kesihatan….tak payah geng sembang panjang bab nie…jangan isap rokok la bro..isap vape..semua tue bakar duit…kenapa kesihatan..sebab kos untuk kesihatan semakin naik…tak apa ada Hospital Gomen…cakap pandai…bila pie tunggu lama bising pulak…jadi kesihatan penting…ada insuran apa susah?..terpulang…

3.Perbagaikan Income…pendapatan……kebanyakkan orang kalau makan gaji..pendapatannya adalah bulanan…bagi yg ambil upah dan berniaga adalah harian…bagi yang melabur incomenya adalah tahunan atau setengah tahun dan ada yang bulanan…jadi bagaimana nak tambah income?gangan hanya harap pada yang satu….banyakkan income…

4.BANK MAKANAN…..mulakan dengan bercucuk tanam sayuran sendiri…atau ternakan sendiri…hydroponic ka…apa sajalah janji kita nak ada..walaupun x semua janji ada..dah jimat

5.sentiasa bangunkan diri dengan kemahiran seperti iktiar hidup…mana nak cari?dalam youtube banyak…baca buku atau mudah tengok dalam astro chanel learning…discovery dll…jangan hanya tengok akedemi fantasia sahaja…drama sahaja…otak tak berkembang…sel-sel semua putus…ok

6.bersosial….kita nie kan manusia…kedunia la sikit dengan orang cari kenalan bina network baik dalam group FB ataupun group kereta moto..dll

7.yang paling penting dalam menjana income…tadi diatas cara x mau habis income dengan kurangkan berbelanja….jadi yang last inilah…kalau nak income lebih…berniagalah….x kiralah nak berniaga apa pun…jual ais krim Malaysia pun boleh….aik boleh ker?…boleh cuba la try dulu…..ok try jual la aiskrim…

mula-2 rancang nak niaga perisa apa?ok..paling senang milo dan oren..kemudian senaraikan barangan untuk niaga jadi kena sediakan modal…x banyak Rm100 dulu…jadi dengan itu buat 30batang ais krim..target habiskan dalam 2minggu…jual RM0.30 sahaja….kalau dah habis awal..buat lagi…target sebulan atau habis semua stok atau plastic bungkus…biasanya 100pcs…kemudian kira..berapa…kalau kita conggak…100pcs aiskrim dijual dengan harga RM0.30…kita akan dapat RM300 dan tolak modal RM100 maka kita dah untung RM200…itu baru untuk 100batang….alllhhhh Rm200 sikit sahaja…..HOIIII!!!!!!..jangan la tamak macam tue…modal kecik untung kecik la..nak untung besar…modal besar la…upgrade la aiskrim tue…letak choki-choki ker…jelly ke…apa-apa ler..baru boleh up harga aiskrim tadi…tapi kena ingat kena ada kira-2…dalam bisness..mesti ada untuk atau balik modal…rugi x boleh diterima….

ini baru aiskrim..lain-2 biz…jahit baju..tudung langsir dll…semua itu boleh jana income…tak tahu kena la belajar…menjahit_baju_kurung_raya_by_ambientdream-d57snfl

orang dulu-dulu jahit baju sendiri…jimat…sekarang pergggg….kalau nak beli yg elok..mahal beb…jadi belajar-2 la menjahit..tak payah beli baju raya…jangan la jahit last minit…jahit la awal sebelum puasa…baru x penat…

ok bila dah ada income lebih biasanya akan lebih…geng sentiasa syorkan bagi ushawan atau peniaga jika dapat untung dalam biz tukarkan kepada emas….sebab emas nie amat berguna jika kita dalam terdesak…kenapa emas dan bukan perak…sebab sekarang nie hanya emas sahaja yang boleh digadaikan…perak belum…di arrahnu la…jadi cuba tukar kepada emas…x perlu banyak sekurang-2nya 1gram pun dah cukup…geng setiap bulan beli 1 gram…untuk anak geng…dengan harapan semasa dia umur 20tahun geng target ada 250gram…senang….manalah tahu kedepan nie …kita tak tahu…dan melalui pembacaan geng…kalau jadi apa-2 emas sahaja yang akan bernilai..kalau ekonomi Malaysia DOWN…..ringgit bye-bye…hanya asset sahaja yang laku…tapi sebagai matawang orang tak jual Tanah untuk dapatkan roti..pasti orang guna emas atau perak…atau system barter….bayangkan pada masa ringgit tak laku….yang ada emas perak ok…yang x ada emas perak tapi ada Tanah..kebun sayur buah buahan…ternakan boleh ditukar untuk dapatkan emas…tapi bagaimana yang x ada apa langsung?…..tapi kenapa geng kata emas perak jadi matawang?…sebab emas dan perak adalah logam yang bernilai…x percaya…cuba pembaca beli cincin emas…pastu pergi ke depan sogo…kemudian cakap…”SIAPA NAK CINCIN EMAS NIE, SAYA NAK BAGI FREE”…….gerenti orang serbu…kalau x ada..hubungi geng..sebab geng nak….mana ada orang x mau emas…emas celup yg jual kat kaki lima dan pasar malam pun orang beli…

jadi beli la emas….boleh klik pada gambar untuk tengok emas dan perak yang lain

10620304_920435714635023_8674873618403868332_o

jadi para pembaca sekalian…tak perlulah kita ikutkan perasaan mengikut orang -2 politik…baik kita sediakan diri kita untuk sebarang kemungkinan…mulakan dari sekarang…tanamkan azam..ingatlah semuanya atas kita…kalau kita nak berubah…insyaallah Allah akan ubah..kerana semua dibawah kuasa Allah…jangan kita duduk sahaja kerana rezeki tidak diberi tanpa usaha…nak bernafas pun kita berusaha sedut udara…

ok jika anda nak simpan emas boleh hubungi geng..atau untuk sembang-2 Tanya pandangan dll boleh aja…insyaallah…ok hubungi geng di 013-435.33.17…anda adalah rakan saya…saudara saya…jadi harus saya tolong anda…kongsi kepada anda…rezeki dari Allah…usaha kena ada …dan usaha kena betul dan dalam perancangan….insyaallah..sekian

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 

 

 

 

 

 

Jewellery Public Gold Kembali!!! – Aurora Series

Apakhabar para pembaca blog geng916 sekalian, semoga berbahagia bersama keluarga

Alhamdulillah akhirnya Syarikat Emas Pelaburan Pertama di Malaysia Public Gold telah melancarkan kembali produk barang kemas mereka yang baru.

Akak akak dan makcik makcik mesti suka terutama adik manis sekalian….

14292261_10209473062136358_6877642095077262806_n

aikkkk….macam pernah tengok kan?….macam Pandora la?….tentu ini yang bermain diminda adik akak sekalian…

SERUPA TAPI X SAMA!!!!….tak percaya….ok tengok dibawah

6500632ok ini pula yang Public Gold punya

14102138_10209253732893264_1099407988527554572_n

ianya EMAS KUNING…..calik calik sedikit sahaja emas putih…tue pun calit…bukan dibuat dari emas putih …hehehe cantikkan???

mari kita tengok aksessori yang ada pada Aurora ini…

14291848_1779611498946319_2588464693728582538_n

14344758_10209472903012380_656024380492015146_n

14330148_1391419630887368_5935275099279887941_n

bayangkan jika adik akak yang pakai…fullamak….memang menarik

kenapa Public Gold mengeluarkan barang kemas Aurora ini?…tentulah untuk pelaburan…selama ini kita focus kepada emas kepingan atau bar atau syiling dinar sahaja yang kita jadikan pelaburan…kebanyakkan  abang-abang ler yang minat lebih…kesian pulak kepada akak-akak dan adik manis….mereka tidak boleh dipisahkan dari barang kemas..perhiasan emas adalah milik wanita…dan wanita juga nak melabur dalam emas….oleh itu dengan adanya Aurora ini…kaum wanita adik akak dapat mengumpun Aurora Charm sedikit demi sedikit sehing lengkap…best kan…kalau nak beli semua sekaligus…BAPAK!!! mahal…jadi beli satu-2 macam beli 1gram setiap bulan la…mudah kan!!….

bagaimana nak tengok harga Aurora nie….ok anda boleh tengok di laman web Public Gold…di bahagian atas kanan website…boleh klik…

slide1

Selepas itu anda akan dibawa ke……page khas untuk AURORA

14370112_10209473066896477_9156304548309093229_n

harga bagi setiap item yang dipaparkan telah disertakan dengan harga tukang dan GST

web

klik order…dan ikut sahaja arahan seterusnya…..

tapi kalau para pembaca pening…rasa leceh nak isi form dll….nak mudah…suruh sahaja geng916 uruskan…call atau wassapp geng di 013.435.33.17 geng akan uruskan tempahan anda…insyaallah x ada masalah..GENG916 kan RAKAN EMAS ANDA….insyaallah dimudahkan…jangan lupa nombor geng….013-435.33.17

 

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

Posted in cerita emas. No Comments »

Pajak Gadai Ar-Rahnu (Pencerahan dan Penjelasan)

Semenjak akhir akhir ini geng menerima banyak wassapp bertanyakan mengenai gadaian geran kenderaann….

oleh itu geng nak jelaskan disini iaitu:-

  1. Geng916 bukan kerja dengan mana mana ar-rahnu
  2. Geng916 hanya boleh bagi khidmat nasihat info pasal arrahnu dan cara-cara nak manafaat dari arrahnu sahaja
  3. Geng916 x buat skim jual beli emas guna Ar Rahnu
  4. Ar-Rahnu adalah satu institutsi Pajak Gadai Islam
  5. Ar-Rahnu setakat yang geng tahu hanya terima gadaian Emas sahaja cuma ada satu Arrahnu yang terima perak dan satu arrahnu yang terima berlian (itu pun geng dengar dengar sahaja)
  6. Ar-Rahnu tidak terima pajakkan kenderaan atau geran rumah atau Tanah

semoga dengan penjelasan ini geng berharap para pembaca tidak terkeliru dan tidak terjebak dengan penipuan. Jika ada para pembaca ada info mengenai Ar-Rahnu yang terima gadaian selaian EMAS, PERAK,atau Belian seperti geran Tanah kereta dll harap dapat kongsikan dengan geng..disini geng nak kongsikan ar-rahnu yang menerima gadaian produk Public Gold

 

arrahnu-of-public-gold-450x427

ok jika anda ada sebarang pertanyaan pasal emas…nak labur emas…nak beli emas…dan nak niaga emas…atau apa-2 pasa emas…sms kepada saya sahaja….0134353317….anda boleh call juga..tapi baik anda sms sahaja geng…sebab geng akan hubungi anda…..mari rebut peluang keuntungan 10% dan setahun 20%-40% dengan emas

jadi jangan lupa hubungi geng 013.435.33.17

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

Tak Tahu Bertanya, Sesat Jalan, Nanti Meraba…

Semakin banyak orang bertanya kepada geng pasa hukum main emas nie…terutama emas keluaran Public Gold sebab ownernya bukan islam…bila geng jelaskan…ada juga yang x leh terima dll…jadi nak senang geng shere la video nie…supaya mudah anda semua rakan-rakan geng paham dan tahu betul betul dimana halal dan haramnya…jangan terus jatuh hukum…letih orang saja

 

ok jika anda ada sebarang pertanyaan pasal emas…nak labur emas…nak beli emas…dan nak niaga emas…atau apa-2 pasa emas…sms kepada saya sahaja….0134353317….anda boleh call juga..tapi baik anda sms sahaja geng…sebab geng akan hubungi anda…..mari rebut peluang keuntungan 10% dan setahun 20%-40% dengan emas

jadi jangan lupa hubungi geng 013.435.33.17

 

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

Posted in ilmu emas. No Comments »

Harga Emas Pie Mana?

Lama x menulis dalam blog nie…malam 10 terakhir Ramadhan nie geng cari juga ruang untuk menulis artikal atau sedikit coretan pasal emas…tak adalah benda baru sangat..sekadar nak kongsi pendapat dan pandangan dari minda geng .

Yup harga emas sekarang tengah rendah…ramai orang merunggut sebab harga emas rendah berbanding pada tahun 2011..masa 2011 heaven setenggah orang kata…sedap..harga naik..naik..naik…tiba-2 menjelang 2012 puiii harga emas jatuh tergolek..tersembam….habis semua ketat dada …terutama yang masuk skim….habis emas kena lelong oleh arrahnu…disinilah ilmu itu penting…..AKU DAH KATA DAH!!! jangan Join SKIM PELABURAN EMAS..tapi tak dengar..tapi x apalah yang lepas-lepas…dah dah jangan terjebak lagi…yang lepas jadikan panduan supaya x berlaku lagi….ok

baik beralih kepada keadaan sekarang…semalam Jumaat berlaku satu peristiwa yang mengemparkan ekonomi dunia…iaitu BREXIT….apa benda BRexit nie…harap anda dapat google cari dan baca, sebab geng x mampu nak tulis pasal nie…tapi yang boleh geng nyatakan disini disebabkan BRexit…pasaran kewangan dunia dan saham bergegar satu dunia….pergggg gila..gila…disebabkan inilah berita-berita yang mengatakan harga emas akan naik meroket akan bermula minggu hadapan….tapi x la terus terpacak…maksudnya naik sikit sikit…

percayakah anda semua bahawa harga emas sekarang adalah sama dengan harga emas pada bulan sept 2011? x percaya? tengok gambar dibawah

Slide1

Nampak tak?…..cuba lihat graf harga emas disebalah kiri..ia adalah harga emas pada tahun 2011…dimana harga emas pada masa itu adalah USD 1640/oz yakni di Malaysia harga emas (Public Gold) adalah ~RM180/gram manakala pada sebelah kanan pula harga emas sekarang tahun 2016 iaitu USD1315/oz dan diMalaysia adalah RM180/gram juga…

NAMPAK X???? dan harga emas tertinggi adalah USD1900/oz lebih kurang RM210/gram pernah dicatatkan pada tahun 2011….jadi apa yang geng nak sampaikan jika sekarang USD1325/oz dan RM180/gram….bagaimana pula harga emas pada USD1400/oz nanti? dan jika harga emas kembali pada USD1900/oz????berapa gamaknya harga emas pada ketika itu?adakah boleh cecah RM250@RM300@RM500/gram…macam macam boleh berlaku….

oleh itu jangalah kita ambil mudah dengan data ini…seperti yang geng selalu sarankan mulakanlah menyimpan emas, jadikanlah emas sebagai pelindung kekayaan anda. bagaimana nak buat? setiap kali anda dapat keuntungan dari biz ke..dari pelaburan saham dividen…tukarkan kepada emas…lindungi kekayaan anda…jika anda tak tahu nak buat macam mana..anda boleh hubungi geng di 013.435.33.17 wassap pun boleh sms pun boleh..tak perlu call geng sebab geng akan call anda…insyaallah.

Akhir kata, Salam Ramadhan, selamat beramal di 10 malam akhir Ramadhan, mudah-mudahan kita bertemu dengan lailatulqadar insyaallah dan Selamat Hari Raya Aidiladha

 

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 

Posted in cerita emas. No Comments »

Apabila sesuatu benda terlalu BERNILAI!!!

 

 

Dilaporkan…..Satu sindiket penyeludupan emas Taiwan telah ditumpaskan di Korea Selatan baru-baru ini oleh kastam negara itu. Mereka telah menemui ketulan emas pada bahagian badan penyeludup. Menurut laporan, emas tersebut dibawa dalam ketulan kecil dan ianya disimpan dalam punggung si penyeludup. Sebanyak 24 ketulan emas telah ditahan pada penyeludup pertama yang berusia 47 tahun ini. Kemudian selepas siasatan seramai 8 lagi orang yang dikatakan adalah rakan kongsi pemuda itu juga ditahan dan sebanyak 270 ketulan emas telah dirampas dari mereka

 

 

perggggg gila kentang….sanggup gila….

ok jika anda ada sebarang pertanyaan pasal emas…nak labur emas…nak beli emas…dan nak niaga emas…atau apa-2 pasa emas…sms kepada saya sahaja….0134353317….anda boleh call juga..tapi baik anda sms sahaja geng…sebab geng akan hubungi anda…..mari rebut peluang keuntungan 10% dan setahun 20%-40% dengan emas

jadi jangan lupa hubungi geng 013.435.33.17

Posted in cerita emas. No Comments »

EMAS memartabatkan MTQA

sumber:-http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/HadiahjongkongRM70_000/Article/index_html

Hadiah jongkong RM70,000

Putrajaya: Johan Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTQA) 2013 bakal membawa pulang hadiah jongkong emas seberat 350 gram (g) yang bernilai kira-kira RM70,000 selain wang tunai RM40,000, sijil penghargaan dan hadiah iringan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, pemberian hadiah jongkong emas itu ditaja Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) bagi menggantikan hadiah kereta Proton Preve yang dijanjikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) selaku penganjur, sebelum ini.    Menurutnya, pemberian jongkong emas itu adalah pertama kali dalam sejarah penganjuran MTQA bertujuan memudahkan pemenang membawa pulang hadiah ke negara mereka.    “Pemberian jongkong emas berkenaan kepada pemenang memudahkan mereka membawa pulang hadiah itu termasuk boleh dimasukkan  dalam poket saja.

“Pada masa sama, kita berbuat demikian selepas mendapati kemungkinan kos pengangkutan dan penghantaran kereta Proton Preve ke negara diwakili juara kategori qari dan qariah MTQA adalah lebih tinggi berbanding nilai hadiah itu,” katanya pada sidang media selepas melancarkan logo dan setem kenangan sempena ulang tahun ke-55 MTQA di Masjid Putra di sini, semalam.     Majlis perasmian MTQA ke-55 akan disempurnakan oleh Timbalan Yang Pertuan Agong merangkap Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V  di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, malam ini.

 

Majlis penyampaian hadiah dijangka disempurnakan  Yang di-Pertuan Agong Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu’adzam Shah, pada 6 Julai ini.       Dalam pada itu, Jamil berkata, beliau  gembira kerana sehingga kini seramai 76 peserta mewakili 45 negara termasuk Malaysia selaku tuan rumah, Brunei, Indonesia dan Thailand sudah mengesahkan diri untuk menyertai.

 

komen GENG916

ALHMADULILLAH…..akhirnya pertandingan seperti ini telah diangkat martabatnya dengan emas….biarpun berbagai alas an diberi tetapi bagi geng ini adalah satu tanda menunjukkan islam itu diangkat tinggi deperti pertandingan lain…jika sebelum ini bandminton dijanjikan sejongkong emas….kali ini MAJLIS TILAWAH AL_QURAN PERINGKAT ANTARABANGSA pemenang diberi emas 350gram….

dan jika pembaca baca semula cuba teliti betul-2 kenyataan dalam akhbar…cuba pin pointkan kelebihan emas

ok selamat membaca…

 

ok jika anda ada sebarang pertanyaan pasal emas…nak labur emas…nak beli emas…dan nak niaga emas…atau apa-2 pasa emas…sms kepada saya sahaja….0134353317….anda boleh call juga..tapi baik anda sms sahaja geng…sebab geng akan hubungi anda…..mari rebut peluang keuntungan 10% dan setahun 20%-40% dengan emas

jadi jangan lupa hubungi geng 013.435.33.17

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

 

 

 

Aiyaaakkk…sudah mula untung lol..!!!!!!!

ALHAMDULILLAH!!!!!!!!!

UPDATE

ok jika anda ada sebarang pertanyaan pasal emas…nak labur emas…nak beli emas…dan nak niaga emas…atau apa-2 pasa emas…sms kepada saya sahaja….0134353317….anda boleh call juga..tapi baik anda sms sahaja geng…sebab geng akan hubungi anda…..mari rebut peluang keuntungan 10% dan setahun 20%-40% dengan emas

jadi jangan lupa hubungi geng 013.435.33.17

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

Panduan Pelaburan Emas Tahun 2013.(by Jutawanemas)

ini adalah satu artikal yang berguna diambil dari mentor saya dalam pelaburan emas En Syukor Hashim. tiada edit dilakukan…

sumber:- http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/panduan-pelaburan-emas-tahun-2013/

 

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua pembaca?

Saya doakan anda semua sihat, ceria dan gembira adanya.

Baiklah, disini saya ingin berkongsi Laporan Panduan Pelaburan Emas Tahun 2013 (Gold Investing Guide 2013)

Laporan ini ditulis di dalam bahasa Inggeris dan sangat membantu jika anda ingin mengetahui hala tuju pelaburan emas untuk tahun 2013 dan seterusnya.

Anda boleh download laporan ini disini:

Klik sini untuk download (klik)

Secara ringkasnya:

1. Majoriti penganalisis daripada bank terkemuka seperti Bank Of America, Goldman Sachs, Barclay Capital, BNB Paribas dan UBS menjangkakan harga emas akan meningkat antara USD1800/Oz ke USD1900/Oz

2. Prestasi harga emas tahun 2012 diterangkan secara panjang lebar (mukasurat 3)

3. Krisis zon Euro dijangka akan menjadi pemangkin kenaikan harga emas

4. Masalah Amerika Syarikat – Beban hutang yang meningkat, cetakan wang dan kadar faedah yang rendah akan mendorong harga emas naik (mukasurat 4)

5. Pembelian emas oleh bank-bank pusat di seluruh dunia akan memainkan peranan di dalam kenaikan harga emas. Ini kerana kebanyakan bank pust di seluruh dunia ingin memperbagaikan rizab mereka selain dari US Dollar yang dilihat tidak stabil.

gold_quotes

Faktor-faktor yang terhampir yang boleh memberikan kesan positif terhadap harga emas adalah:

1. Masalah Geopolitik – Masalah ketidakstabilan politik yang berlaku di Timur Tengah, Iran, Afghanistan, Pakistan, Syria boleh menyebabkan harga minyak naik mendadak. Apabila harga minya naik mendadak, biasanya harga emas turut serta naik.

2. Peningkatan permintaan penghantaran emas fizikal di COMEX (Comodity Futures Exchange) boleh menyebabkan kekurangan bekalan emas fizikal. Ini boleh menyebabkan peningkatan harga emas fizikal.

3. Emas dikenali sebagai aset selamat. Ia mengekalkan nilainya semasa krisis kewangan tahun 2009 dan telah menunjukkan peningkatan harga sehingga tahun 2012. Pada masa ini, pelabur-pelabur menunjukkan keresahan terhadap pasaran bon dan hutang negara. Di dalam kitaran pelaburan, apa yang mungkin berlaku ialah pasaran bon akan jatuh menyebabkan pelabur lari kepada emas dan perak.

gold_quotes2

 

ok…harap anda semua dah download….terima kasih kepada En.Syukor Hashim…beliau juga penulis buku menyingkap rahsia pelaburan emas…

 

 

ok jika anda ada sebarang pertanyaan pasal emas…nak labur emas…nak beli emas…dan nak niaga emas…atau apa-2 pasa emas…sms kepada saya sahaja….0134353317….anda boleh call juga..tapi baik anda sms sahaja geng…sebab geng akan hubungi anda…..mari rebut peluang keuntungan 10% dan setahun 20%-40% dengan emas

jadi jangan lupa hubungi geng 013.435.33.17

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

Bila…..nak….jual

(entry bergambar sahaja…..hehehehehehehehe)

bomoh siam

PROFIT

usop hantu kak limah lagi

jika anda para pembaca masih tak faham…bolehlah hubungi geng…di 013.435.33.17

sms geng dan geng akan hubungi anda…..

p/s….apa dah jadi pada pelabur-pelabur emas maya????….cakap kat mereka kasihannnnnnn

GENG916

RAKAN EMAS ANDA

Get Adobe Flash player